Od čega su oči crvene

Trenutno pregledavate Od čega su oči crvene
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 listopada, 2023

Upala konjunktive

Upala konjunktive, poznata i kao konjunktivitis, je čest uzrok crvenih očiju. Infekcija oka, kao što je bakterijski ili virusni konjunktivitis, može uzrokovati crvenilo i iritaciju očiju. Osim toga, alergijski konjunktivitis može biti uzrok crvenih očiju kod osoba koje su alergične na određene tvari poput peludi, prašine ili dlake kućnih ljubimaca.

Suhoća očiju

Suhoća očiju je stanje u kojem oči ne proizvode dovoljno suza ili suze isparavaju brže nego što se proizvode. To može dovesti do iritacije i crvenila očiju. Suhoća očiju može biti uzrokovana različitim faktorima kao što su dugotrajno gledanje u ekran računala, suhi zrak, kontaktne leće ili određeni lijekovi.

Umor i nedostatak sna

Dugotrajno naprezanje očiju zbog umora ili nedostatka sna može uzrokovati crvenilo očiju. Nedovoljan odmor očiju može dovesti do suhoće, iritacije i povećane osjetljivosti na svjetlost, što rezultira crvenim očima.

Ostali uzroci

Pored navedenih, postoje i drugi mogući uzroci crvenih očiju. To može uključivati ozljede oka, kao što su ogrebotine ili strana tijela u oku, upotrebu određenih kapi za oči ili kontaktnih leća koje nisu odgovarajuće za oči, kao i određene bolesti poput glaukoma ili iritacija od klorirane vode u bazenima.

  Ocijeni članak!