Od čega su tripice

Trenutno pregledavate Od čega su tripice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 srpnja, 2023

Sastojci

Tripice su jelo koje se priprema od unutarnjih dijelova životinje, najčešće goveda. Glavni sastojak su želudci, odnosno tanko i debelo crijevo. Tripice se također mogu pripremati od ovce, svinje ili janjeta, no najčešće se koristi goveđe meso.

Priprema

Priprema tripica može biti prilično zahtjevna i vremenski dugotrajna. Prije samog kuhanja, tripice je potrebno detaljno očistiti i oprati kako bi se uklonile eventualne nečistoće i neugodni mirisi. Nakon toga, tripice se obično kuhaju u vodi ili temeljcu nekoliko sati kako bi postale mekane i dobile specifičnu teksturu.

Kulinarstvo

Tripice se koriste u raznim kuhinjama diljem svijeta. Najpoznatiji primjer je francuska kuhinja u kojoj se tripice pripremaju na različite načine, kao što su Tripes à la mode de Caen ili Tripes à la lyonnaise. U talijanskoj kuhinji, tripice se često koriste u raguima i umacima, dok se u azijskoj kuhinji često koriste u juhama i varivima.

Nutritivne vrijednosti

Tripice su bogate proteinima, željezom, vitaminom B12 i drugim hranjivim tvarima. Međutim, treba napomenuti da su tripice također visoko kalorične i sadrže značajnu količinu masti.

Zaključak

Tripice su jelo koje se priprema od unutarnjih dijelova životinje, najčešće goveda. One su bogate proteinima i hranjivim tvarima, ali istovremeno su visoko kalorične. Tripice se koriste u raznim kuhinjama diljem svijeta i mogu se pripremati na različite načine.

  Ocijeni članak!