Od koje godine djeca smiju sjediti naprijed u autu

Trenutno pregledavate Od koje godine djeca smiju sjediti naprijed u autu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 lipnja, 2023

Kada je sigurno za djecu da sjede naprijed u autu?

Sigurnost djece u vozilima je izuzetno važna tema, a jedno od pitanja koje se često postavlja je od koje godine djeca smiju sjediti naprijed u automobilu. Postoje određene smjernice i zakoni koji reguliraju ovo pitanje kako bi se osigurala sigurnost djece u prometu.

Zakonske smjernice

U mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku, postoji zakonska regulativa koja određuje minimalnu dob djeteta za sjedenje naprijed u automobilu. U Hrvatskoj, djeca moraju imati najmanje 12 godina kako bi sjedila naprijed, osim ako ne postoji mogućnost postavljanja autosjedalice na stražnje sjedalo.

Preporuke stručnjaka

Iako zakon može odrediti minimalnu dob za sjedenje naprijed, stručnjaci često daju dodatne preporuke kako bi se osigurala maksimalna sigurnost djece u vozilima. Mnogi stručnjaci preporučuju da djeca ostanu na stražnjem sjedalu dok ne dostignu visinu od 150 cm, bez obzira na dob.

Razlozi za ograničenje sjedenja naprijed

Ograničenje sjedenja naprijed u automobilu ima svoje razloge. Prvo, stražnje sjedalo pruža bolju zaštitu u slučaju sudara. Djeca su manje tjelesno razvijena i slabija od odraslih, pa su izložena većem riziku od ozljeda u slučaju sudara. Također, zračni jastuci na prednjem sjedalu mogu biti opasni za djecu jer su prilagođeni za odrasle osobe.

Alternativne opcije

Ako je moguće, uvijek je najbolje držati djecu na stražnjem sjedalu dok ne dostignu odgovarajuću dob i visinu. U slučajevima kada je sjedenje naprijed neizbježno, važno je koristiti pravilno postavljenu autosjedalicu koja je prilagođena dobi i težini djeteta. Autosjedalica pruža dodatnu zaštitu i sigurnost.

Zaključak

Od koje godine djeca smiju sjediti naprijed u automobilu ovisi o zakonima i preporukama stručnjaka u pojedinoj zemlji. U Hrvatskoj, minimalna dob je 12 godina, osim ako nije moguće postaviti autosjedalicu na stražnje sjedalo. Bez obzira na zakon, važno je uvijek voditi računa o sigurnosti djece u vozilima i koristiti autosjedalice kako bi se smanjio rizik od ozljeda u slučaju sudara.

  Ocijeni članak!