Odakle bih uvozio naftu

Trenutno pregledavate Odakle bih uvozio naftu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 rujna, 2023

Nafta kao ključni resurs

Nafta je jedan od najvažnijih energetskih resursa u svijetu. Koristi se za proizvodnju goriva, plastike, lijekova i mnogih drugih proizvoda. S obzirom na to da mnoge zemlje nemaju dovoljno vlastitih naftnih izvora, moraju uvoziti naftu iz drugih zemalja.

Glavni svjetski izvoznici nafte

Među glavnim svjetskim izvoznicima nafte nalaze se Saudijska Arabija, Rusija, SAD, Irak i Kanada. Ove zemlje imaju velike rezerve nafte i izvoze je u druge dijelove svijeta.

Uvoz nafte u Hrvatsku

Hrvatska je mala zemlja koja nema dovoljno vlastitih naftnih izvora. Stoga je prisiljena uvoziti većinu nafte koju koristi. Glavni izvori uvoza nafte za Hrvatsku su Rusija, Saudijska Arabija, Irak i druge zemlje koje imaju velike rezerve nafte.

Utjecaj cijene nafte na svjetsko tržište

Cijena nafte na svjetskom tržištu ovisi o mnogim faktorima, uključujući ponudu i potražnju, političke nestabilnosti, prirodne katastrofe i tehnološke inovacije. Fluktuacije cijene nafte mogu imati veliki utjecaj na svjetsko gospodarstvo.

Alternativni izvori energije

Zbog ograničenih resursa nafte i negativnih utjecaja na okoliš, sve veći naglasak stavlja se na razvoj i korištenje alternativnih izvora energije. Solarna energija, vjetar, hidroelektrane i biogoriva sve više dobivaju na važnosti kao zamjena za naftu.

  Ocijeni članak!