Odakle je crni čerak

Trenutno pregledavate Odakle je crni čerak
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 listopada, 2023

Porijeklo i rasprostranjenost

Crni čerak (Prunus serotina) je drvenasta biljka koja pripada porodici ruža (Rosaceae). Njegovo prirodno stanište obuhvaća veći dio Sjeverne Amerike, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Meksiko. Ova vrsta je također prisutna u nekim dijelovima Europe, gdje je donesena kao ukrasna biljka.

Morfologija i karakteristike

Crni čerak je srednje veliko drvo koje može narasti do visine od 30 do 40 metara. Njegova kora je tamno smeđa do crne boje, što je i razlog zašto se naziva crni čerak. Listovi su sjajni, tamnozelene boje, a cvjetovi su bijeli i mirisni. Plodovi su crne boje, okruglog oblika, slični trešnji, što je još jedna karakteristika koja je dovela do naziva crni čerak.

Upotreba u prehrambenoj industriji

Crni čerak je poznat po svom slatkastom okusu i aromatičnom mirisu. Plodovi se koriste u prehrambenoj industriji za izradu voćnih sokova, džemova, sladoleda i drugih slatkih proizvoda. Također se koriste za pripremu likera i alkoholnih pića. Crni čerak je vrlo popularan u kuhinji zbog svog bogatog okusa i visokog nutritivnog sadržaja.

Ljekovita svojstva

Crni čerak se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Plodovi su bogati antioksidansima i vitaminima, te se koriste za jačanje imunološkog sustava i prevenciju određenih bolesti. Također se koriste za liječenje probavnih problema, kao što su proljev i nadutost. Ekstrakti iz kore crnog čeraka koriste se u kozmetičkoj industriji zbog svojih hidratizirajućih i pomlađujućih svojstava.

Zaključak

Crni čerak je biljka koja ima široku primjenu u prehrambenoj industriji i tradicionalnoj medicini. Njegovo porijeklo je iz Sjeverne Amerike, ali se danas može pronaći i u drugim dijelovima svijeta. Plodovi imaju slatkast okus i koriste se u raznim jelima i pićima. Osim toga, crni čerak ima i ljekovita svojstva koja su cijenjena u narodnoj medicini.

  Ocijeni članak!