Odakle je Golden Retriever?

Trenutno pregledavate Odakle je Golden Retriever?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 kolovoza, 2023

Porijeklo pasmine

Golden Retriever je pasmina pasa koja potječe iz Velike Britanije. Nastala je krajem 19. stoljeća kao rezultat uzgoja različitih pasmina, uključujući Tweed Water Spaniela, Newfoundlanda i retrivera. Cilj uzgoja bio je stvoriti psa koji će biti izuzetno sposoban u lovu na divljač i pronađe i donese pogođenu pticu ili drugu plijen.

Priznanje pasmine

Golden Retriever je priznata pasmina od strane mnogih kinoloških organizacija diljem svijeta. Fédération Cynologique Internationale (FCI) priznaje Golden Retrievera kao pasminu pod brojem 111. Američki kinološki savez (AKC) također priznaje ovu pasminu i svrstava je u skupinu retrivera.

Karakteristike pasmine

Golden Retriever je srednje velik pas s dugom, ravnom ili valovitom dlakom koja je obično zlatno smeđe boje. Po prirodi su ljubazni, inteligentni i vjeran pas. Imaju izuzetno dobar njuh i vrlo su poslušni, što ih čini izvrsnim radnim psima, ali i obiteljskim ljubimcima. Ovi psi su poznati po svojoj privrženosti i nježnosti prema djeci, zbog čega su često prvi izbor obitelji s djecom.

Popularnost i upotreba

Golden Retriever je jedna od najpopularnijih pasmina pasa u mnogim zemljama. Njihova ljubaznost, inteligencija i sposobnost prilagodbe čine ih izvrsnim izborom za različite svrhe. Osim što su izvrsni lovački psi, Golden Retrieveri su također često korišteni kao psi vodiči za slijepe, psi za traženje i spašavanje te terapijski psi. Njihova priroda i temperament čine ih vrlo uspješnima u tim ulogama.

Zaključak

Golden Retriever je pasmina pasa koja je nastala u Velikoj Britaniji i brzo stekla popularnost diljem svijeta. Njihova sposobnost za rad, ljubaznost i inteligencija čine ih omiljenima među mnogim vlasnicima pasa. Bez obzira na to jeste li ljubitelj pasa ili samo želite saznati više o ovoj pasmini, Golden Retriever sigurno će vas ostaviti bez riječi svojom ljubaznošću i vjernošću.

  Ocijeni članak!