Odakle je Hamlet?

Trenutno pregledavate Odakle je Hamlet?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 rujna, 2023

Porijeklo Hamletovog lika

Hamlet, jedan od najpoznatijih likova u svjetskoj književnosti, prvi put se pojavljuje u istoimenom djelu Williama Shakespearea. No, mnogi se pitaju odakle je Shakespeare crpio inspiraciju za ovog misterioznog i kompleksnog lika.

Historijske teorije

Postoje nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti porijeklo Hamletovog lika. Jedna od njih sugerira da je Shakespeare bio inspiriran stvarnim danskim princem po imenu Amleth, koji je živio u 9. stoljeću. Druga teorija tvrdi da je Hamlet zapravo bio inspiriran likom iz nordijske mitologije, bogom Lokiem.

Paralele s drugim djelima

Interesantno je primijetiti da postoje određene paralele između Hamleta i drugih književnih djela. Na primjer, Hamletov lik dijeli sličnosti s likom Oresta iz antičke grčke tragedije ‘Orestija’. Oba lika su osvetnici koji se bore s moralnim dilemama. Također, Hamletova unutarnja borba podsjeća na lik Fausta iz Goetheove tragedije ‘Faust’.

Utjecaj na svjetsku kulturu

Hamlet je postao simbolom univerzalnih tema kao što su ljubav, smrt, tragičnost i moralne dileme. Ovaj Shakespeareov lik je inspirirao brojne adaptacije u kazalištu, filmu, književnosti i glazbi. Njegove čuvene replike kao što su ‘Biti ili ne biti’ ili ‘Sumnja je majka svih tragedija’ postale su dio svjetske kulturne baštine. Hamlet je također izvršio veliki utjecaj na psihologiju, filozofiju i teoriju književnosti.

Zaključak

Bez obzira na to odakle je Hamlet zapravo potekao, njegova kompleksnost, dubina lika i univerzalnost tema koje predstavlja čine ga jednim od najznačajnijih književnih likova svih vremena. Shakespeareova genijalnost u stvaranju Hamleta i njegov utjecaj na svjetsku kulturu ne mogu biti osporeni.

  Ocijeni članak!