Odakle su došli Hrvati

Trenutno pregledavate Odakle su došli Hrvati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 kolovoza, 2023

Povijest Hrvata

Hrvati su narod koji danas uglavnom živi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te dijelovima susjednih zemalja. Njihova povijest seže unatrag tisućama godina, a postoji nekoliko teorija o njihovom porijeklu.

Migracija Hrvata

Prema najprihvaćenijoj teoriji, Hrvati su došli na područje današnje Hrvatske u 6. stoljeću. Tada su se doselili s područja Panonije, koja je obuhvaćala dijelove današnje Mađarske, Austrije i Srbije. Njihov dolazak povezan je s velikim seobama naroda koje su se događale u Europi u to vrijeme.

Slavensko porijeklo

Hrvati su slavenski narod, što znači da su njihovi preci bili dio veće skupine naroda koja se naziva Slaveni. Slaveni su se tijekom povijesti naseljavali na različitim područjima Europe, a Hrvati su se smjestili na području koje danas obuhvaća Hrvatsku i susjedne zemlje.

Veze s drugim narodima

Tijekom povijesti, Hrvati su imali kontakte i veze s različitim narodima i kulturama. U prošlosti su bili dio Habsburške Monarhije, a kasnije Austro-Ugarske. Također su bili dio Kraljevine Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Danas su Hrvati dio Europske unije i NATO saveza.

Identitet Hrvata

Hrvati imaju bogatu kulturu i tradiciju koja se razvijala kroz stoljeća. Njihov jezik, hrvatski, pripada južnoslavenskoj jezičnoj skupini. Hrvatska je poznata po svojim prirodnim ljepotama, povijesnim gradovima i gastronomiji. Identitet Hrvata temelji se na njihovoj povijesti, jeziku, kulturi i nacionalnom ponosu.

  Ocijeni članak!