Odakle su se doselili Hrvati

Trenutno pregledavate Odakle su se doselili Hrvati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2023

Povijest Hrvata

Hrvati su etnička skupina koja danas naseljava većinom područje Hrvatske, ali i susjedne zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Njihovo doseljenje na ova područja datira još iz 7. stoljeća.

Doseljenje Hrvata

Prema povijesnim izvorima, Hrvati su se doselili s područja Panonske nizine, koja je obuhvaćala današnje Mađarsku i dijelove susjednih zemalja. Njihov dolazak na ova prostora povezan je s migracijom slavenskih plemena koje su vodili njihovi vođe, poput kneza Branimira i kralja Tomislava.

Razlozi doseljenja

Razlozi doseljenja Hrvata na ova područja bili su različiti. Jedan od glavnih razloga bila je potreba za novim prostorom i resursima. Također, politički i vojni sukobi s drugim narodima na njihovom izvornom području mogli su biti faktor koji je potaknuo njihovu migraciju.

Naseljavanje Hrvata

Nakon dolaska na nova područja, Hrvati su se polako počeli naseljavati i formirati svoje države. Prva veća država koju su osnovali bila je Kneževina Hrvatska, koja je kasnije postala Kraljevina Hrvatska. Tijekom povijesti, Hrvati su se susretali s različitim političkim i vojnim promjenama, ali su uspjeli zadržati svoj identitet i jezik.

Naslijeđe doseljenja

Doseljenje Hrvata ima veliki utjecaj na povijest i kulturu ovih područja. Hrvatski jezik, običaji, tradicija i arhitektura svjedoče o njihovom prisustvu i naslijeđu. Danas, Hrvati su ponosni na svoje korijene i njeguju svoju povijest kroz različite kulturne manifestacije i običaje.

  Ocijeni članak!