Odakle su stupovi

Trenutno pregledavate Odakle su stupovi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 svibnja, 2024

Stupovi u povijesti

Stupovi su arhitektonski elementi koji su korišteni tijekom povijesti u različite svrhe. Njihovo podrijetlo seže daleko u prošlost, a prvi primjeri stupova pronađeni su u drevnim civilizacijama poput Egipta i Mezopotamije.

Stupovi u starom Egiptu

U starom Egiptu stupovi su imali veliku simboličku važnost. Oni su bili korišteni kao arhitektonski elementi u hramovima, palačama i grobnicama. Stupovi su često bili ukrašeni hijeroglifima i reljefima koji su prikazivali bogove i faraone. Uzorci i stilovi stupova evoluirali su kroz različite egipatske dinastije.

Stupovi u staroj Grčkoj

U staroj Grčkoj, stupovi su također imali veliku važnost u arhitekturi. Grčki stupovi su bili inspirirani egipatskim i mezopotamskim stupovima, ali su razvili vlastiti stil poznat kao klasični stil. Klasični grčki stupovi su se koristili u izgradnji hramova i drugih građevina, a najpoznatiji primjeri su hramovi Partenon i Herakleion.

Stupovi u rimskoj arhitekturi

U rimskoj arhitekturi, stupovi su također imali važnu ulogu. Rimski stupovi su bili inspirirani grčkim stupovima, ali su imali neke karakteristične razlike. Rimski stupovi su često bili ukrašeni skulpturama i reljefima, a korišteni su u izgradnji foruma, amfiteatara i drugih javnih građevina.

Stupovi u suvremenoj arhitekturi

Danas, stupovi se i dalje koriste u arhitekturi, ali su se stilovi i materijali promijenili. Moderni stupovi mogu biti izrađeni od čelika, betona, stakla i drugih materijala. Oni se koriste u izgradnji nebodera, mostova, trgovačkih centara i drugih građevina. Stupovi su postali važan dio suvremenog dizajna i mogu imati različite oblike i visine, ovisno o potrebama arhitekture.

  Ocijeni članak!