Označava početak arapske ere

Trenutno pregledavate Označava početak arapske ere
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 lipnja, 2023

Uvod

Arapska era, također poznata kao islamska era, označava početak muslimanskog kalendara i predstavlja ključni trenutak u povijesti arapskog svijeta. Ova era je započela 16. srpnja 622. godine prema gregorijanskom kalendaru, a obilježava preseljenje proroka Muhameda iz Meke u Medinu, poznato kao Hidžra. Ovaj događaj ima veliko značenje za muslimane diljem svijeta i predstavlja početak islamske civilizacije.

Arapska era

Arapska era, koja se također naziva Hidžra, temelji se na islamskom lunarnom kalendaru. Ovaj kalendar sastoji se od 12 mjeseci, a svaki mjesec započinje s prvom vidljivom mjesečevom lunom. Arapska era je uvedena kako bi se označio početak islamske vladavine i služi kao referenca za datiranje događaja u islamskoj povijesti.

Utjecaj na arapski svijet

Označavanje početka arapske ere ima dubok utjecaj na arapski svijet. Ovaj događaj simbolizira osnivanje prvog islamskog državnog sustava i označava početak širenja islama. Arapska era je postala temelj za kulturu, religiju i politiku arapskog svijeta.

Arapska era danas

I danas se arapska era koristi u mnogim zemljama s muslimanskom većinom kao službeni kalendar. Također se koristi u službenim dokumentima i administraciji. Ova era ima važnu ulogu u očuvanju islamskog identiteta i tradicije.

Zaključak

Označavanje početka arapske ere ima veliki simbolički i povijesni značaj za muslimane. To označava početak islamske civilizacije i širenje islama diljem svijeta. Arapska era danas igra važnu ulogu u očuvanju islamskog identiteta i kulture.

  Ocijeni članak!