Po čemu je Dubrovnik poznat

Trenutno pregledavate Po čemu je Dubrovnik poznat
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 listopada, 2023

Povijest i kulturna baština

Dubrovnik, poznat i kao ‘biser Jadrana’, jedan je od najpoznatijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Grad se nalazi na južnom dijelu Jadranske obale i ima bogatu povijest koja seže još u 7. stoljeće. Svoju slavu i bogatstvo Dubrovnik je stekao kao središte pomorstva, trgovine i diplomatije. Grad je bio neovisna Republika Dubrovačka, koja je cvjetala od 14. do 19. stoljeća.

Stari grad i zidine

Jedna od najpoznatijih atrakcija Dubrovnika je njegov Stari grad, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je očuvan srednjovjekovni kompleks s brojnim crkvama, palačama i uskim ulicama. Posebno impresivne su gradske zidine koje okružuju Stari grad i pružaju prekrasan pogled na grad i more. Dugačke su gotovo 2 kilometra i jedan su od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne fortifikacije u Europi.

Kulturni događaji i festivali

Dubrovnik je također poznat po svojoj bogatoj kulturnoj sceni. Grad je dom brojnim festivalima tijekom cijele godine. Među najpoznatijima su Dubrovačke ljetne igre, koje se održavaju svake godine od srpnja do kolovoza. Ovo je međunarodni festival kazališta, glazbe i plesa koji privlači umjetnike i posjetitelje iz cijelog svijeta. Tijekom festivala, Stari grad postaje pozornica za razne predstave i koncerte.

Prijelaz za Igru prijestolja

Dubrovnik je postao svjetski poznat i kao jedna od lokacija snimanja popularne TV serije ‘Igra prijestolja’. Grad je poslužio kao kulisa za Kraljevsku luku King’s Landing, jedan od glavnih fiktivnih gradova u seriji. Ovo je privuklo veliki broj obožavatelja serije koji dolaze posjetiti lokacije i doživjeti atmosferu iz serije. Dubrovnik je tako postao popularno odredište za ljubitelje filma i televizije.

Prirodna ljepota i plaže

Dubrovnik se može pohvaliti i svojom prirodnom ljepotom. Okružen je kristalno čistim morem i prekrasnim plažama. Jedna od najpoznatijih plaža je Banje, koja se nalazi nedaleko od Stari grada. Također, otoci Elafiti, koji se nalaze u blizini Dubrovnika, nude prekrasne plaže i netaknutu prirodu koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Dubrovnik je, dakle, poznat po svojoj bogatoj povijesti, kulturnoj baštini, impresivnim zidinama, kulturnim događajima i festivalima, te prirodnoj ljepoti i plažama. To ga čini jednim od najatraktivnijih turističkih odredišta u regiji.

  Ocijeni članak!