Po čemu se određuje datum Uskrsa

Trenutno pregledavate Po čemu se određuje datum Uskrsa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 srpnja, 2023

Početak Uskrsa

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće. Datum Uskrsa se određuje na temelju nekoliko faktora.

Julijanski i gregorijanski kalendar

Prvi faktor koji utječe na određivanje datuma Uskrsa je korištenje Julijanskog ili Gregorijanskog kalendara. Većina kršćanskih crkvi koristi Gregorijanski kalendar, dok neke istočne crkve i dalje koriste Julijanski kalendar. Razlika između ova dva kalendara može rezultirati različitim datumima Uskrsa.

Proljetna ravnodnevnica

Drugi faktor koji se uzima u obzir je proljetna ravnodnevnica. Uskrs se slavi prvog nedjelje nakon prve punog mjeseca nakon proljetne ravnodnevnice. Ovaj sustav osigurava da Uskrs bude uvijek povezan s proljetnim periodom i prirodnim ritmovima.

Pravoslavni i zapadni Uskrs

Postoji i razlika između datuma Uskrsa koji se slavi u pravoslavnim crkvama i zapadnim crkvama. Pravoslavni Uskrs se određuje na temelju Julijanskog kalendara i može se slaviti i nekoliko tjedana kasnije od zapadnog Uskrsa koji se određuje prema Gregorijanskom kalendaru.

Pokretni blagdan

Uskrs je pokretni blagdan, što znači da datum varira svake godine. To može biti izazovno za mnoge ljude koji žele planirati obiteljske ili društvene događaje. Međutim, crkve pružaju kalendare koji precizno prikazuju datum Uskrsa za svaku godinu.

Simbolika Uskrsa

Uskrs je blagdan koji ima duboku simboliku u kršćanstvu. Uskrsno jaje, zečići i cvijeće simboliziraju novi početak, obnovu i život. Ovaj blagdan donosi radost i nadu svim kršćanima diljem svijeta.

  Ocijeni članak!