Po čemu su poznati Brijuni

Trenutno pregledavate Po čemu su poznati Brijuni
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 listopada, 2023

Nacionalni park

Brijuni su poznati kao jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Smješteni na istoimenom arhipelagu u Jadranskom moru, Brijuni se sastoje od 14 otoka. Ovaj nacionalni park obuhvaća površinu od 33,9 četvornih kilometara, od kojih je veliki dio pod morem. Brijuni su poznati po svojoj iznimno bogatoj florističkoj i faunističkoj raznolikosti, te su stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje su zaštićene zakonom.

Arheološka nalazišta

Brijuni su također poznati po svojim arheološkim nalazištima koja svjedoče o bogatoj povijesti ovog područja. Na otoku Velikom Brijunu, posjetitelji mogu vidjeti ostatke antičke vile iz rimskog doba, koja je bila rezidencija rimskog vojnog zapovjednika. Osim toga, na Brijunima su pronađeni i brojni arheološki ostaci iz različitih razdoblja, uključujući ostatke ranokršćanske bazilike, srednjovjekovne crkve i utvrde.

Botanički vrt

Jedna od posebnosti Brijuna je i njihov botanički vrt koji se prostire na području od 4,5 hektara. Ovaj vrt je osnovan još 1890. godine i danas je dom za preko 600 različitih biljnih vrsta, od kojih neke potječu iz egzotičnih krajeva svijeta. Botanički vrt Brijuni je jedinstvena zbirka biljaka koja privlači mnoge posjetitelje svojom ljepotom i raznolikošću.

Kulturno-povijesna baština

Brijuni su također poznati po svojoj kulturno-povijesnoj baštini. Na otoku Velikom Brijunu nalazi se Safari park koji je osnovan još 1978. godine. Ovaj park je dom za različite životinjske vrste, uključujući zebru, noja, somalijske ovce i druge. Pored Safari parka, na Brijunima se nalazi i arheološki muzej koji posjetiteljima pruža uvid u bogatu povijest ovog područja. Muzej prikazuje artefakte i nalaze pronađene na Brijunima tijekom arheoloških istraživanja.

Ekološka svijest

Brijuni su također poznati po svom angažmanu u očuvanju prirode i okoliša. Nacionalni park Brijuni provodi brojne aktivnosti usmjerene prema očuvanju biološke raznolikosti, zaštiti ugroženih vrsta i promicanju ekološke svijesti. Osim toga, Brijuni su i popularna destinacija za ekoturizam, gdje posjetitelji mogu uživati u prirodnim ljepotama i istovremeno naučiti o važnosti očuvanja okoliša.

  Ocijeni članak!