Postoje li zombiji?

Trenutno pregledavate Postoje li zombiji?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 ožujka, 2024

Zombiji u popularnoj kulturi

Zombiji su postali neizostavan dio popularne kulture u posljednjim desetljećima. Filmovi, knjige i video igre često prikazuju zombije kao mrtve ljude koji su oživjeli i traže ljudsko meso. Ova vrsta zombija, poznata kao zombi-apokalipsa, često se pojavljuje u horor žanru i stvara napetost i strah u gledateljima. Međutim, treba napomenuti da su ove priče fikcija i da nemaju temelja u stvarnom svijetu.

Postoji li znanstvena osnova za postojanje zombija?

Kada govorimo o stvarnom svijetu, zombiji kao što su prikazani u popularnoj kulturi ne postoje. Nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da mrtvi mogu oživjeti i postati zombiji. Ideja o zombijima često se povezuje s voodoo tradicijom na Haitiu, ali i tamo se radi o vjerovanjima i mitovima, a ne stvarnom postojanju zombija.

Zombi fenomen kroz povijest

Iako zombiji kao takvi ne postoje, zombi fenomen ima svoje korijene u različitim kulturama i vjerovanjima. U Haitiju, na primjer, vjeruje se da voodoo svećenici mogu oživjeti mrtve i pretvoriti ih u svoje robove. Ova vjerovanja su često povezana s drogama koje mogu izazvati privremenu smrt i izgledati kao da je osoba postala zombi. Slična vjerovanja postoje i u drugim dijelovima svijeta, ali uvijek se radi o mitovima i legendama.

Zaključak

Ukratko, zombiji kao što su prikazani u popularnoj kulturi ne postoje u stvarnom svijetu. Ideja o zombijima ima svoje korijene u mitovima i vjerovanjima, ali nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili njihovo postojanje. Stoga, zombi-apokalipsa ostaje samo fikcija koja nas zabavlja i plaši u filmovima, knjigama i video igrama.

  Ocijeni članak!