Primanja i naknade koji su izuzeti iz ovrhe

Trenutno pregledavate Primanja i naknade koji su izuzeti iz ovrhe
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 lipnja, 2023

Primanja koja su izuzeta iz ovrhe

Prilikom provedbe ovrhe, postoji određeni dio primanja i naknada koji su zakonom izuzeti od ovrhe. To znači da se ti iznosi ne mogu oduzeti od dužnika kako bi se podmirio dug prema vjerovniku. Izuzeci su uvedeni kako bi se osiguralo minimalno egzistencijalno dostojanstvo dužnika, te kako bi se osiguralo da ostane dovoljno sredstava za osnovne potrebe.

Primjeri primanja koji su izuzeti iz ovrhe

Postoje različite vrste primanja koje su izuzete iz ovrhe. Neki od primjera uključuju:

– Socijalne naknade: Primanja koja se isplaćuju kao socijalna pomoć, dječji doplatak ili invalidnina su izuzeta iz ovrhe. Ova primanja su namijenjena osiguravanju minimalnih životnih uvjeta i socijalne sigurnosti.
– Alimentacija: Iznosi koji se isplaćuju kao alimentacija za djecu su također izuzeti iz ovrhe. Ovo je kako bi se osiguralo da djeca dobiju financijsku podršku koja im je potrebna.
– Plaće i mirovine: U većini slučajeva, dio plaće ili mirovine dužnika je izuzet iz ovrhe. Ovaj iznos je obično određen zakonom i može se razlikovati ovisno o državi i vrsti primanja.
– Naknade za nezaposlenost: Iznosi koji se isplaćuju kao nezaposlenost ili naknada za gubitak posla su također često izuzeti iz ovrhe. Ovo je kako bi se osiguralo da nezaposlene osobe imaju sredstva za preživljavanje dok ne pronađu novi posao.

Postupak za izuzeće primanja

Da bi primanja bila izuzeta iz ovrhe, dužnik obično mora podnijeti zahtjev nadležnom sudu ili izvršitelju. U zahtjevu se obično navode vrsta primanja koja bi trebala biti izuzeta i priloženi su relevantni dokazi o visini primanja i obiteljskom statusu dužnika. Nakon što se zahtjev podnese, sud ili izvršitelj donose odluku o izuzeću primanja.

U zaključku, primanja i naknade koji su izuzeti iz ovrhe su važan aspekt zakonodavstva koji osigurava minimalnu financijsku sigurnost dužnika. Ovi izuzeci su uvedeni kako bi se osiguralo da dužnici imaju dovoljno sredstava za zadovoljavanje osnovnih potreba i održavanje minimalnog životnog standarda.

  Ocijeni članak!