Psi koji se najviše linjaju

Trenutno pregledavate Psi koji se najviše linjaju
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 svibnja, 2024

Uzroci linjanja kod pasa

Linjanje je prirodan proces kod pasa koji se javlja kako bi se oslobodili starih ili oštećenih dlaka. Postoje razni faktori koji utječu na količinu linjanja kod pasa. Jedan od njih je pasmina.

Nekoliko pasmina pasa poznato je po tome da se jako linjaju. Primjeri takvih pasmina su Njemački ovčar, Labrador retriver i Sibirski haski. Ove pasmine imaju dugu i gustom dlaku koja se redovito obnavlja i stoga se čini da se linjanje kod njih događa u većoj mjeri.

Drugi faktori koji utječu na linjanje su sezona i klima. Pasovi se često linjaju više tijekom proljeća i jeseni kako bi se pripremili za promjene temperature. U to vrijeme, njihova dlaka se mijenja kako bi se prilagodila novim uvjetima.

Kako smanjiti linjanje kod pasa?

Postoje neki načini kako vlasnici pasa mogu smanjiti količinu linjanja kod svojih ljubimaca. Jedan od njih je redovito četkanje dlake. Redovito četkanje pomaže uklanjati mrtve dlake prije nego što se rasprostrane po kući.

Također je važno pravilno hraniti psa kako bi se održala zdrava koža i dlaka. Kvalitetna hrana bogata nutrijentima može pomoći u smanjenju linjanja.

U nekim slučajevima, veterinar može preporučiti dodatke prehrani koji podržavaju zdravlje kože i dlake pasa. Ovi dodaci često sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu smanjiti upalu i potaknuti zdrav rast dlake.

Često postavljana pitanja o linjanju pasa

1. Da li kastracija/sterilizacija utječe na linjanje pasa?

Kastracija ili sterilizacija pasa može utjecati na količinu linjanja. U nekim slučajevima, nakon kastracije/sterilizacije, psi se mogu manje linjati. Međutim, u drugim slučajevima, linjanje može ostati isto ili čak i pojačano.

2. Da li određena hrana može smanjiti linjanje pasa?

Kvalitetna hrana bogata nutrijentima može pomoći u smanjenju linjanja pasa. Hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline i druge hranjive tvari može poboljšati zdravlje kože i dlake pasa. Preporučljivo je konzultirati se s veterinarom kako bi se odabrala prava hrana za psa koji se jako linja.

3. Da li postoji lijek za smanjenje linjanja kod pasa?

Trenutno ne postoji lijek koji može potpuno zaustaviti linjanje kod pasa. Međutim, postoje neki proizvodi koji mogu pomoći u smanjenju količine linjanja, kao što su posebni šamponi i dodaci prehrani. Ponovno, preporučljivo je konzultirati se s veterinarom kako bi se odabralo najbolje rješenje za psa koji se jako linja.

  Ocijeni članak!