Rade li dućani na Dan državnosti

Trenutno pregledavate Rade li dućani na Dan državnosti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 listopada, 2023

Radno vrijeme dućana na Dan državnosti

Na Dan državnosti, koji se obilježava svake godine 25. lipnja, mnogi građani se pitaju rade li dućani ili su zatvoreni. Ova važna nacionalna proslava donosi nekoliko pitanja o radnom vremenu dućana tijekom tog dana.

Zakonska regulativa

Prema Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Dan državnosti je državni praznik i neradni dan. To znači da su dućani, kao i većina drugih radnih mjesta, zatvoreni.

Iznimke

Međutim, važno je napomenuti da postoje iznimke od ovog pravila. Prema istom zakonu, dućani koji se nalaze na turističkim područjima i u trgovačkim centrima mogu biti otvoreni na Dan državnosti. Ovo se odnosi na dućane u kojima se prodaje hrana, piće, suveniri i drugi turistički proizvodi.

Savjet potrošačima

Ukoliko planirate obaviti kupovinu na Dan državnosti, preporučuje se provjeriti radno vrijeme dućana unaprijed. Većina dućana objavljuje informacije o radnom vremenu na svojim internetskim stranicama ili na ulaznim vratima. Ovo će vam pomoći da se organizirate i izbjegnete nepotrebne odlaske u dućane koji su zatvoreni.

Zaključak

Općenito, dućani su zatvoreni na Dan državnosti kao što je to slučaj s većinom državnih praznika. Ipak, postoje iznimke za dućane na turističkim područjima i u trgovačkim centrima. Potrošačima se savjetuje da provjere radno vrijeme dućana unaprijed kako bi se organizirali i izbjegli nepotrebne neugodnosti.

  Ocijeni članak!