S čime mora računati vozač za vožnje noću

Trenutno pregledavate S čime mora računati vozač za vožnje noću
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 listopada, 2023

Prilagodba vidljivosti

Vožnja noću zahtijeva posebnu pažnju i prilagodbu vozača. Smanjena vidljivost predstavlja jedan od glavnih izazova za vožnju noću. Vozač mora biti svjestan da je vidljivost u mraku smanjena u odnosu na dnevnu vožnju. Stoga, vozači moraju biti oprezni i prilagoditi brzinu vožnje kako bi imali dovoljno vremena za reakciju u slučaju neočekivanih situacija.

Upotreba svjetala

Pravilna upotreba svjetala je ključna za sigurnu vožnju noću. Vozači moraju koristiti dugi svjetla na otvorenom putu kada nema drugih vozila u blizini. Međutim, kada se približe drugim vozilima, trebaju prebaciti na kratka svjetla kako ne bi zaslijepili druge vozače. Također, redovito provjeravajte ispravnost svjetala kako biste osigurali dobru vidljivost i bili vidljivi drugim vozačima.

Umor i koncentracija

Vožnja noću može biti izazovna jer tijelo prirodno ima veću potrebu za snom u tim satima. Vozači moraju biti posebno oprezni kako bi izbjegli umor za volanom. Preporučuje se redovite pauze tijekom dužih putovanja kako bi se osvježili. Također, održavanje visoke razine koncentracije ključno je za sigurnu vožnju noću. Izbjegavajte korištenje mobitela i ostalih ometajućih faktora koji mogu smanjiti vašu pažnju na cestu.

Povećana opasnost od divljih životinja

Vožnja noću može povećati rizik od sudara s divljim životinjama. Divlje životinje često izlaze na cestu u potrazi za hranom ili se mogu prelaziti na drugu stranu puta. Vozači trebaju biti posebno oprezni i voziti sporije na područjima gdje postoji veća vjerojatnost susreta s divljim životinjama. Ako primijetite divlju životinju na cesti, pokušajte usporiti i izbjegavati naglo kočenje kako biste smanjili rizik od sudara.

Pravilan održaj vozila

Redoviti održaj vozila je ključan za sigurnu vožnju noću. Provjerite stanje svjetala, kočnica, guma i brisača kako biste osigurali da su u dobrom stanju. Loše održavano vozilo može predstavljati veći rizik noću kada je vidljivost smanjena. Također, uvijek imajte rezervnu gumu i potreban alat za promjenu gume u slučaju nepredviđenih situacija.

  Ocijeni članak!