S čime započeti dohranu

Trenutno pregledavate S čime započeti dohranu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 travnja, 2024

Priprema za dohranu

Prije nego što započnete dohranu, važno je pripremiti se kako biste osigurali da je vaša beba spremna za nove vrste hrane. Prvo, provjerite je li vaša beba dovoljno stara za dohranu. Preporučuje se započeti dohranu između 4. i 6. mjeseca života. Obratite se pedijatru kako biste dobili precizne smjernice.

Izbor prvih namirnica

Kada je riječ o odabiru prvih namirnica za dohranu, važno je odabrati one koje su lagane za probavu i niskog alergijskog potencijala. Povrće poput bundeve, mrkve i slatkog krumpira često su popularan izbor za početak. Voće poput banane i kruške također su dobre opcije. Važno je uvoditi nove namirnice postupno kako biste pratili reakcije bebe i identificirali eventualne alergijske reakcije.

Postupno uvodite nove namirnice

Kada započinjete dohranu, važno je postepeno uvoditi nove namirnice kako biste dali vremena bebinom probavnom sustavu da se prilagodi. Počnite s jednom novom namirnicom svakih nekoliko dana i pratite kako beba reagira. Ako primijetite bilo kakve promjene u probavi ili alergijske reakcije, odmah se obratite pedijatru.

Pravilna priprema hrane

Kada pripremate hranu za dohranu, važno je osigurati da je hrana pravilno kuhana i pirena kako bi bila sigurna i lakša za konzumaciju. Pazite na higijenu i koristite svježe sastojke. Također je važno izbjegavati dodavanje soli, šećera i drugih začina u bebinu hranu.

Praćenje razvoja

Tijekom dohrane, važno je pratiti razvoj bebe i osigurati da dobiva sve potrebne hranjive tvari. Redovito posjećujte pedijatra kako biste dobili smjernice o dohrani i provjerili je li beba zadovoljavajuće napreduje. Uz dohranu, nastavite i dojenje ili hranjenje mlijekom kao glavnim izvorom prehrane do prve godine života.

Zaključak

Započinjanje dohrane je važan korak u razvoju vaše bebe. Pažljivo odaberite prve namirnice, postupno uvodite nove vrste hrane, pravilno pripremite hranu i pratite razvoj bebe. Obratite se pedijatru za dodatne smjernice i savjete prilagođene vašoj bebi.

  Ocijeni članak!