S kojim državama članicama Europske unije graniči Hrvatska

Trenutno pregledavate S kojim državama članicama Europske unije graniči Hrvatska
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 listopada, 2023

Graničenje Hrvatske s državama članicama EU

Hrvatska je država koja se nalazi na jugoistoku Europe i jedna je od najmlađih članica Europske unije. Kao takva, Hrvatska graniči s nekoliko država članica EU. Evo pregleda tih država:

Slovenija

Slovenija je zapadna susjedna država Hrvatske te jedna od najmanjih država članica EU. Granica između Hrvatske i Slovenije proteže se na duljini od oko 670 kilometara. Ova granica ima važnu ulogu u trgovini i turizmu između dviju zemalja.

Mađarska

Na sjeveru Hrvatske nalazi se granica s Mađarskom, koja je također država članica EU. Granica između Hrvatske i Mađarske ima duljinu od oko 330 kilometara. Ova granica je važna za tranzit robe i putnika između središnje Europe i Jadranskog mora.

Srbija

Istočna granica Hrvatske dijeli se s Republikom Srbijom, koja trenutno nije članica Europske unije, ali je kandidat za članstvo. Ova granica ima duljinu od oko 330 kilometara. Granica s Srbijom ima povijesni značaj i bila je predmet sporova tijekom proteklih desetljeća.

Bosna i Hercegovina

Na jugu Hrvatske nalazi se granica s Bosnom i Hercegovinom, koja nije članica Europske unije, ali je potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ima duljinu od oko 956 kilometara. Ova granica ima važnu ulogu u političkim, gospodarskim i kulturnim vezama između dviju zemalja.

Hrvatska je, dakle, okružena državama članicama Europske unije, što joj omogućuje blisku suradnju i integraciju u europske političke, gospodarske i društvene strukture.

  Ocijeni članak!