S kojim zemljama graniči Hrvatska

Trenutno pregledavate S kojim zemljama graniči Hrvatska
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Granicne zemlje Hrvatske

Hrvatska je europska drzava koja se nalazi u jugoistocnom dijelu Europe. Granicni prijelazi igraju kljucnu ulogu u odrzavanju diplomatskih, ekonomskih i kulturnih odnosa izmedu drzava. Hrvatska graniči s nekoliko zemalja, ukljucujuci:

Slovenija

Slovenija je sjeverna susjedna zemlja Hrvatske. Oba ova susjeda dijele dugacku granicu koja se proteze na otprilike 670 kilometara. Granicni prijelazi izmedu Hrvatske i Slovenije su vitalni za trgovinu i turizam izmedu ove dvije zemlje.

Ungarn

Na sjeveroistoku Hrvatske nalazi se granica s Madarskom. Ova granica je dugacka oko 330 kilometara i takoder je vazna za trgovinu i putovanja izmedu Hrvatske i Madarske.

Srbija

Hrvatska i Srbija dijele granicu na istoku zemlje koja se proteze na oko 241 kilometar. Ova granica ima vaznu povijesnu i kulturnu važnost za obje zemlje.

Bosna i Hercegovina

Juzna granica Hrvatske je s Bosnom i Hercegovinom. Ova granica se proteze na oko 956 kilometara i ima veliku gospodarsku i kulturnu ulogu za obje zemlje.

Crna Gora

Krajnji jugozapad Hrvatske graniči s Crnom Gorom. Ova granica je dugacka oko 25 kilometara i ima znacajnu ulogu u turizmu i trgovini izmedu ove dvije zemlje.

  Ocijeni članak!