Sa kim bih imao dvojno državljanstvo?

Trenutno pregledavate Sa kim bih imao dvojno državljanstvo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 kolovoza, 2023

Evropska unija

Dobivanje dvojnog državljanstva u Europskoj uniji je moguće u određenim situacijama. Na primjer, ako ste državljanin jedne države članice EU, a želite steći državljanstvo druge države članice, možete podnijeti zahtjev za dvojno državljanstvo. Međutim, uvjeti za dobivanje dvojnog državljanstva variraju između država članica, pa je važno provjeriti zakone i propise svake države pojedinačno.

Latinska Amerika

Neke zemlje u Latinskoj Americi omogućavaju dvojno državljanstvo. Na primjer, Argentina, Brazil, Meksiko i Urugvaj dopuštaju svojim državljanima da imaju dvojno državljanstvo s određenim drugim zemljama. U tim slučajevima, državljanin može zadržati svoje državljanstvo i dobiti i drugo državljanstvo.

Severna Amerika

U Sjedinjenim Američkim Državama, zakoni o dvojnom državljanstvu su kompleksni i mogu varirati ovisno o situaciji. Američki građani mogu imati dvojno državljanstvo ako su rođeni u inozemstvu i stekli državljanstvo drugoj zemlji putem roditelja. S druge strane, Kanada ima liberalnije zakone o dvojnom državljanstvu i dozvoljava svojim građanima da imaju dvojno državljanstvo sa mnogim zemljama.

Australija i Novi Zeland

Australija i Novi Zeland također priznaju dvojno državljanstvo. U Australiji, državljani koji žele steći dvojno državljanstvo moraju podnijeti zahtjev i zadovoljiti određene uvjete. Slično tome, Novi Zeland ima određene uvjete za stjecanje dvojnog državljanstva, pri čemu se posebna pozornost posvećuje državljanima drugih država Commonwealtha.

Azija

U Aziji, neke zemlje dopuštaju dvojno državljanstvo. Na primjer, Indija omogućava dvojno državljanstvo svojim građanima koji su rođeni izvan zemlje. Slično tome, Filipini dopuštaju dvojno državljanstvo određenim skupinama ljudi, kao što su prirodni rođaci filipinskih državljana. U Japanu je dvojno državljanstvo teoretski moguće, ali se obično zahtijeva odricanje od državljanstva drugih zemalja prije stjecanja japanskog državljanstva.

  Ocijeni članak!