Sa kojim od navedenih jedinjenja kalijum hidroksid?

Trenutno pregledavate Sa kojim od navedenih jedinjenja kalijum hidroksid?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 travnja, 2023

Reakcija s kiselinama

Kalijum hidroksid (KOH) je jak luž i reagira s različitim kiselinama. Kada se kombinira s jakom kiselinom poput sumporne kiseline (H2SO4), dolazi do neutralizacijske reakcije u kojoj se stvaraju sol (kalijev sulfat) i voda. Ova reakcija je vrlo korisna u industriji za proizvodnju kalijevih soli.

Reakcija s kiselinim anhidridima

KOH također može reagirati s kiselinim anhidridima, što rezultira stvaranjem soli i vode. Na primjer, reakcija s acetanhidridom (C6H5COCH3) proizvodi kalijev acetat i vodu. Ova vrsta reakcije se često koristi u laboratorijskim postupcima.

Reakcija s metalima

Kalijum hidroksid može reagirati s određenim metalima kao što su aluminij (Al) i cink (Zn). Rezultat ove reakcije je stvaranje kalijevog aluminiata (KAl(OH)4) ili kalijevog cinkata (K2Zn(OH)4). Ove soli se koriste u proizvodnji keramike i drugih industrijskih procesa.

Reakcija s amonijakom

Kalijum hidroksid može reagirati s amonijakom (NH3) i stvarati kalijev amonijakat (KOH·NH3). Ova reakcija je važna u proizvodnji gnojiva i drugih kemijskih spojeva.

Reakcija s organskim kiselinama

Kalijum hidroksid može reagirati s organskim kiselinama, poput octene kiseline (CH3COOH), i tvoriti kalijev acetat (CH3COOK) i vodu. Ova reakcija se često koristi u kemijskim laboratorijima i industriji za proizvodnju različitih spojeva.

Reakcija s halogenidima

KOH može također reagirati s halogenidima poput klorida, bromida i jodida. Ove reakcije rezultiraju stvaranjem kalijevog halogenida i vode. Na primjer, reakcija s kalijevim kloridom (KCl) tvori kalijev hidroksid (KOH) i klorovodikovu kiselinu (HCl).

  Ocijeni članak!