Sa koliko godina je krizma

Trenutno pregledavate Sa koliko godina je krizma
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 lipnja, 2023

Povijest krizme

Krizma je sakrament katoličke Crkve koji se obično provodi u adolescenciji. Ovaj sakrament ima dugu povijest koja seže unatrag stoljećima. U počecima kršćanstva, krizma se obavljala zajedno s krštenjem kao dio inicijacije novih članova Crkve. Međutim, tijekom srednjeg vijeka, krizma je postala zaseban sakrament koji se obavlja kasnije u životu vjernika.

Praksa krizme u različitim zemljama

Krizma se obično obavlja u adolescenciji, ali konkretna dob može varirati ovisno o zemlji i biskupiji. Na primjer, u većini katoličkih zemalja, krizma se obavlja između 12. i 16. godine života. Međutim, u nekim dijelovima svijeta, kao što je Sjeverna Amerika, krizma se obavlja kasnije, obično u tinejdžerskim godinama.

Razlozi za odabir određene dobi

Postoji nekoliko razloga za odabir određene dobi za krizmu. Prvo, adolescencija je vrijeme kada se vjernici počinju aktivnije uključivati u svoju vjeru i postaju svjesniji svojih duhovnih potreba. Krizma im pruža priliku da potvrde svoju vjeru i preuzmu veću odgovornost za svoj duhovni život.

Postupak krizme

Postupak krizme može se razlikovati ovisno o zemlji i biskupiji, ali obično uključuje pripremne vjeronaučne tečajeve i ceremoniju u kojoj biskup ili svećenik polaže ruke na vjernika i pomazuje ih svetim uljem. Ovaj sakrament potvrđuje prisutnost Duha Svetoga u životu vjernika i daje im posebnu milost i snagu za daljnji duhovni rast.

Zaključak

Krizma je sakrament katoličke Crkve koji se obavlja u adolescenciji. U većini katoličkih zemalja, krizma se obavlja između 12. i 16. godine života, ali dob može varirati ovisno o zemlji i biskupiji. Krizma je važan korak u vjerskom putovanju vjernika i pruža im priliku da potvrde svoju vjeru i preuzmu veću odgovornost za svoj duhovni život.

  Ocijeni članak!