Sele li se leptiri?

Trenutno pregledavate Sele li se leptiri?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2023

Kako se leptiri sele?

Leptiri su poznati po svojim impresivnim migracijama koje se događaju širom svijeta. Ovi krhki insekti mogu preletjeti tisuće kilometara kako bi pronašli odgovarajuće stanište za hranjenje, razmnožavanje ili prezimljavanje.

Razlozi za selidbu

Postoji nekoliko razloga zašto leptiri sele. Jedan od najvažnijih razloga je potreba za pronalaskom hrane. Neke vrste leptira sele se iz područja s nedostatkom hrane u potrazi za bogatijim izvorima hrane. Također, neki leptiri sele se zbog potrebe za reprodukcijom, tražeći idealna mjesta za polaganje jaja i razvoj ličinki.

Metode selidbe

Leptiri koriste različite metode selidbe. Neki koriste termalne struje zraka kako bi se uzdigli u visine i leteći s lakoćom prelazili velike udaljenosti. Drugi se oslanjaju na vjetrove kako bi se prebacili na nova područja. Također, neki leptiri sele se i koristeći se orijentacijom prema Zemljinoj magnetskoj polutki.

Poznati primjeri selidbe leptira

Jedan od najpoznatijih primjera selidbe leptira je selidba monarha. Monarh leptiri svake godine putuju iz Sjeverne Amerike do Meksika, prelazeći tisuće kilometara. Ova impresivna migracija je fascinirala znanstvenike i ljubitelje prirode diljem svijeta.

Drugi primjer je selidba crvenih admiral leptira koji migriraju iz Europe u Sjevernu Afriku. Ovi leptiri putuju na velike udaljenosti kako bi izbjegli hladne zimske uvjete i pronašli pogodna staništa za prezimljavanje.

Utjecaj ljudskih aktivnosti

Ljudske aktivnosti, poput uništavanja prirodnih staništa i klimatskih promjena, mogu imati negativan utjecaj na selidbu leptira. Gubitak staništa i nedostatak odgovarajuće hrane mogu otežati migraciju leptira i dovesti do smanjenja njihovih populacija. Stoga je važno poduzeti mjere za očuvanje prirodnih staništa i zaštitu leptira kako bi se osigurala njihova uspješna selidba i opstanak.

  Ocijeni članak!