Simptomi i liječenje gihta

Trenutno pregledavate Simptomi i liječenje gihta
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 prosinca, 2023

Što je giht?

Giht je bolno stanje uzrokovano prekomjernom količinom mokraćne kiseline u tijelu. To dovodi do taloženja kristala urata u zglobovima, što uzrokuje jake bolove i upalu.

Simptomi gihta

Najčešći simptom gihta je iznenadna jaka bol u zglobovima, obično u velikom nožnom palcu. Bol se može pogoršavati noću ili nakon konzumacije alkohola ili određene hrane bogate purinima. Ostali simptomi mogu uključivati oticanje, crvenilo i osjetljivost zglobova.

Dijagnoza gihta

Dijagnoza gihta obično se postavlja na temelju simptoma, fizičkog pregleda i analize uzoraka krvi radi mjerenja razine mokraćne kiseline. Ponekad se može provesti i aspiracija zglobne tekućine kako bi se potvrdila prisutnost kristala urata.

Liječenje gihta

Liječenje gihta uključuje upotrebu lijekova za ublažavanje simptoma i sprečavanje daljnjih napada. Protuupalni lijekovi, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) ili kortikosteroidi, mogu pomoći u smanjenju boli i upale. Lijekovi za smanjenje razine mokraćne kiseline, poput alopurinola, mogu se koristiti za sprečavanje taloženja kristala urata. Također je važno pridržavati se zdrave prehrane, izbjegavati alkohol i hranu bogatu purinima te održavati zdravu tjelesnu težinu.

Prevencija gihta

Prevencija gihta uključuje održavanje zdravog načina života, uključujući zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje faktora koji mogu povećati rizik od napada gihta, poput prekomjerne konzumacije alkohola. Također je važno pratiti razinu mokraćne kiseline i pridržavati se propisane terapije kako bi se spriječili novi napadi gihta.

  Ocijeni članak!