Simptomi i liječenje osteoporoze

Trenutno pregledavate Simptomi i liječenje osteoporoze
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 travnja, 2024

Što je osteoporoza?

Osteoporoza je bolest koja slabi kosti i povećava rizik od prijeloma. Karakterizira je smanjenje gustoće kostiju i promjene u njihovoj strukturi, što rezultira krhkim i lomljivim kostima.

Simptomi osteoporoze

U ranim fazama, osteoporoza često nema simptoma i često se otkriva tek nakon prijeloma kosti. Međutim, neki od mogućih simptoma uključuju bol u leđima, gubitak tjelesne visine, zakrivljenost kralježnice i lako lomljenje kostiju.

Dijagnoza i testiranje

Dijagnoza osteoporoze obično uključuje testiranje gustoće kostiju, kao što je DXA (dual-energy X-ray absorptiometry) skeniranje. Ovaj test omogućuje mjerenje gustoće kostiju i procjenu rizika od prijeloma.

Liječenje osteoporoze

Liječenje osteoporoze uključuje kombinaciju promjena u načinu života, prehrane i lijekova. Važno je konzumirati dovoljno kalcija i vitamina D, vježbati redovito, izbjegavati pušenje i ograničiti konzumaciju alkohola.

Lijekovi za osteoporozu

Postoje različiti lijekovi koji se koriste za liječenje osteoporoze. To uključuje bisfosfonate, selektivne modulatore estrogenskih receptora (SERM), teriparatid i denosumab. Važno je razgovarati s liječnikom o najboljoj opciji liječenja za vas.

Prevencija osteoporoze

Prevencija osteoporoze je ključna, posebno kod osoba s povećanim rizikom. To uključuje zdravu prehranu bogatu kalcijem i vitaminom D, redovitu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pušenja i umjerenu konzumaciju alkohola.

Zaključak

Osteoporoza je ozbiljna bolest koja može dovesti do komplikacija i prijeloma kostiju. Rana dijagnoza, prevencija i adekvatno liječenje ključni su za održavanje zdravlja kostiju i smanjenje rizika od prijeloma.

  Ocijeni članak!