Smije li bebi ući voda u uho

Trenutno pregledavate Smije li bebi ući voda u uho
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 kolovoza, 2023

Kako bebi ulazi voda u uho?

Kada je u pitanju kupanje bebe, mnogi roditelji se pitaju može li voda ući u uho i je li to štetno za njihovo dijete. Bebe imaju vrlo osjetljivu kožu, uključujući i uši, pa je važno biti oprezan prilikom kupanja.

Moguće posljedice

Kada voda uđe u uho bebe, može doći do nekih neugodnih posljedica. Najčešća je pojava infekcije uha, koja se može manifestirati crvenilom, oticanjem ili iscjedakom iz uha. Osim toga, dijete može osjetiti nelagodu ili bol u uhu.

Kako spriječiti ulazak vode

Postoji nekoliko mjera koje roditelji mogu poduzeti kako bi spriječili ulazak vode u uho bebe. Prvo, važno je koristiti posebne šampone ili gelove koji su dizajnirani za bebe i koji neće iritirati nježnu kožu ušiju. Također je preporučljivo koristiti posebne kape za kupanje koje će pokriti uši i spriječiti ulazak vode.

Kada se treba obratiti liječniku?

Ako primijetite da je vaša beba razdražljiva, da se često dira u uho ili ima iscjedak iz uha nakon kupanja, moguće je da je voda ušla u uho i da se razvila infekcija. U takvim slučajevima, važno je posjetiti pedijatra koji će pregledati bebu i preporučiti odgovarajući tretman.

Zaključak

Iako je moguće da voda uđe u uho bebe prilikom kupanja, važno je poduzeti mjere predostrožnosti kako bi se to izbjeglo. Korištenje posebnih proizvoda i kapa za kupanje te pažljivo praćenje simptoma mogu pomoći u sprječavanju infekcija uha. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom.

  Ocijeni članak!