Smije li novorođenče spavati na trbuhu

Trenutno pregledavate Smije li novorođenče spavati na trbuhu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 srpnja, 2023

Utjecaj spavanja na trbuhu na novorođenče

Spavanje na trbuhu je jedna od kontroverznih tema vezanih uz skrb o novorođenčadi. Dok je nekada bilo uobičajeno stavljati novorođenče na trbuh zbog raznih razloga, danas se preporučuje suprotno.

Rizici spavanja na trbuhu

Istraživanja su pokazala da spavanje na trbuhu povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS). Ova ozbiljna komplikacija može dovesti do smrtnog ishoda djeteta bez ikakvih prethodnih simptoma ili upozorenja.

Preporučeno spavanje na leđima

Da bi se smanjio rizik od SIDS-a, preporučuje se da novorođenče spava na leđima. Ova preporuka je podržana od strane brojnih medicinskih organizacija i istraživanja.

Praktični savjeti za sigurno spavanje

Postoji nekoliko savjeta koji mogu pomoći roditeljima osigurati sigurno spavanje za svoje novorođenče. To uključuje korištenje čvrstog i ravnomjernog madraca, izbjegavanje prevelikih jastuka i deka u kolijevci te održavanje prostora oko djeteta slobodnim od predmeta koji bi mogli predstavljati opasnost.

Zaključak

Spavanje na trbuhu može predstavljati ozbiljan rizik za novorođenče, posebno u pogledu sindroma iznenadne smrti. Stavljanje novorođenčeta na leđa za spavanje je preporučeno kako bi se smanjio rizik od ovog potencijalno smrtonosnog stanja.

  Ocijeni članak!