Smije li se isijas masirati

Trenutno pregledavate Smije li se isijas masirati
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 siječnja, 2024

Uzroci isijasa

Isijas je medicinski termin koji se koristi za opisivanje stanja u kojem dolazi do iritacije ili kompresije isijasnog živca. Najčešći uzrok isijasa je hernija diska, kada se unutarnji gelasti dio diska izboči i pritisne živac. Ostali uzroci mogu uključivati spinalnu stenozu, degenerativne promjene kralježnice ili ozljede.

Masaža kao metoda ublažavanja isijasa

Mnogi ljudi koji pate od isijasa traže alternativne metode liječenja kako bi ublažili bol i nelagodu. Jedna od tih metoda je masaža. Masaža može pružiti privremeno olakšanje simptoma isijasa, ali je važno razumjeti da masaža ne može izliječiti temeljni uzrok isijasa.

Benefiti masaže kod isijasa

Masaža može imati nekoliko benefita kod osoba koje pate od isijasa. Ublažava napetost mišića oko zahvaćenog područja, poboljšava cirkulaciju i opušta tijelo. Također može smanjiti upalu i oticanje u području živca. Masaža također može pomoći u oslobađanju endorfina, prirodnih analgetika tijela, što može smanjiti osjećaj boli.

Upozorenja i kontraindikacije

Iako masaža može pružiti olakšanje kod isijasa, važno je biti oprezan i konzultirati se s kvalificiranim masažnim terapeutom prije nego započnete terapiju. Postoje određena stanja u kojima masaža može biti kontraindicirana, kao što su akutna upala, infekcija, ozljeda ili određene bolesti. Također je važno da terapeut bude upoznat s vašom medicinskom poviješću kako bi prilagodio tretman vašim individualnim potrebama.

Alternativne metode liječenja isijasa

Masaža je samo jedna od mnogih alternativnih metoda koje se mogu koristiti za ublažavanje simptoma isijasa. Ostale metode uključuju akupunkturu, chiropraktiku, fizikalnu terapiju, vježbe istezanja i toplinsku terapiju. Važno je pronaći kombinaciju metoda koja najbolje odgovara vašim potrebama i uvijek se posavjetovati s kvalificiranim stručnjakom prije početka bilo koje terapije.

Zaključak

Masaža može pružiti privremeno olakšanje simptoma isijasa, ali ne može izliječiti temeljni uzrok. Važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom prije početka masažne terapije i biti svjestan upozorenja i kontraindikacija. Kombinacija masaže s drugim alternativnim metodama liječenja može pružiti optimalne rezultate u ublažavanju simptoma isijasa.

  Ocijeni članak!