Smije li se ljeti voziti sa zimskim gumama

Trenutno pregledavate Smije li se ljeti voziti sa zimskim gumama
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 svibnja, 2023

Zimski gume i njihova upotreba

Zimski gume su posebno dizajnirane za vožnju po snijegu i ledu. Imaju dublji profil i mekšu gumu kako bi osigurale bolje prianjanje i stabilnost u zimskim uvjetima. Međutim, njihova upotreba tijekom ljetnih mjeseci može imati neke negativne posljedice.

Loše performanse na suhom asfaltu

Zbog mekše gume, zimske gume imaju lošije performanse na suhom asfaltu. One se brže troše i imaju dulje zaustavne puteve u usporedbi s ljetnim gumama. To može dovesti do smanjene kontrole nad vozilom i većeg rizika od nesreća.

Povećana potrošnja goriva

Zimske gume imaju veći otpor kotrljanja na suhom asfaltu, što rezultira povećanom potrošnjom goriva. Vožnja s zimskim gumama tijekom ljeta može značiti da ćete morati češće posjetiti benzinsku postaju i potrošiti više novca na gorivo.

Neispravno prianjanje na vrućim površinama

Zimske gume nisu dizajnirane za visoke temperature. Kada se temperatura poveća, guma se može pregrijati i izgubiti prianjanje na vrućim površinama. To može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom i nesreća.

Zaključak

Iako je zakonski dopušteno voziti s zimskim gumama tijekom ljetnih mjeseci, to nije preporučljivo. Ljetne gume su optimizirane za vožnju po suhom asfaltu i visokim temperaturama, pružaju bolje performanse i sigurnost. Ako želite osigurati sigurnu vožnju i smanjiti potrošnju goriva, preporučuje se korištenje ljetnih guma tijekom ljeta.

  Ocijeni članak!