Smije li se mački dati paracetamol

Trenutno pregledavate Smije li se mački dati paracetamol
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 studenoga, 2023

Uvod

Paracetamol je jedan od najčešće korištenih lijekova za ublažavanje boli i snižavanje temperature kod ljudi. Međutim, kada je riječ o mačkama, situacija je drugačija.

Što je paracetamol

Paracetamol, također poznat kao acetaminofen, je analgetik i antipiretik koji se koristi za ublažavanje blage do umjerene boli i snižavanje povišene tjelesne temperature.

Opasnosti za mačke

Paracetamol je vrlo toksičan za mačke. One nemaju enzim koji je odgovoran za razgradnju paracetamola u tijelu, što znači da se lijek ne može sigurno metabolizirati. To može dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre, bubrega i drugih organa kod mačaka.

Simptomi trovanja paracetamolom kod mačaka

Kod mačaka koje su unijele paracetamol, simptomi trovanja mogu se pojaviti unutar nekoliko sati. To uključuje povraćanje, gubitak apetita, bljedilo desni, otežano disanje, letargiju i povećano mokrenje. U težim slučajevima, može doći do oštećenja jetre, otkazivanja bubrega i smrti.

Što učiniti ako mačka unese paracetamol

Ako sumnjate da je vaša mačka unijela paracetamol, odmah se obratite veterinaru. Nemojte pokušavati liječiti mačku kod kuće jer je toksikacija paracetamolom hitno stanje koje zahtijeva veterinarsku intervenciju. Veterinar će provesti odgovarajuće testove i pružiti potrebnu terapiju kako bi se minimizirali učinci trovanja.

Alternativni lijekovi za mačke

Kada je riječ o ublažavanju boli ili snižavanju temperature kod mačaka, važno je konzultirati se s veterinarom. Oni će vam moći preporučiti sigurne alternative kao što su posebni lijekovi za mačke ili druge terapije koje su prilagođene njihovim potrebama.

Zaključak

Paracetamol je iznimno opasan za mačke i ne smije se davati bez veterinarskog nadzora. Trovanje paracetamolom kod mačaka može biti smrtonosno, stoga je važno biti svjestan potencijalnih opasnosti i konzultirati se s veterinarom prije nego što se pruži bilo kakav lijek mački.

  Ocijeni članak!