Šta je Bajram i zašto se slavi

Trenutno pregledavate Šta je Bajram i zašto se slavi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 srpnja, 2023

Historijski značaj Bajrama

Bajram, poznat i kao Eid, je jedan od najvažnijih islamskih praznika koji se slavi širom svijeta. Ovaj praznik ima duboko ukorijenjeno značenje u islamskoj kulturi i tradiciji.

Obilježja Bajrama

Bajram se obilježava nakon mjeseca Ramazana, koji je mjesec posta za muslimane. To je vrijeme kada muslimani slave završetak posta i obnavljaju svoju duhovnost. Bajram je prilika za okupljanje porodice i prijatelja, dijeljenje obroka i razmjenu poklona.

Prakse i običaji Bajrama

Na dan Bajrama, muslimani oblače posebnu odjeću i odlaze u džamiju na molitvu. Nakon molitve, običaj je da se čestita Bajram i izmjenjuju blagoslovi. Također, mnogi muslimani obilaze grobove svojih predaka i provode vrijeme sa svojim najmilijima.

Simbolično značenje Bajrama

Bajram simbolizira radost, zahvalnost i milosrđe. To je vrijeme kada se muslimani sjedinjuju u zajedničkom slavlju i pokazuju solidarnost prema siromašnima i potrebitima. Bajram je također vrijeme praštanja i pomirenja, gdje se ljudi ohrabruju da se pomire sa svojim neprijateljima i izraze ljubav i poštovanje prema svima.

Različite vrste Bajrama

Postoje dva glavna Bajrama koji se slave u islamskoj kulturi. Prvi je Bajram koji slijedi nakon Ramazana, poznat kao Ramazanski Bajram ili Šećer-bajram. Drugi je Bajram koji se slavi 70 dana nakon Ramazanskog Bajrama, poznat kao Kurban-bajram ili Veliki Bajram. Oba praznika imaju svoje specifičnosti i običaje koji se pridržavaju.

Zaključak

Bajram je važan islamski praznik koji slavi završetak mjeseca posta i obnovu duhovnosti. To je vrijeme kada se muslimani okupljaju sa svojim najmilijima, dijele obroke i poklone, te izražavaju zahvalnost i milosrđe. Bajram također simbolizira solidarnost, praštanje i pomirenje, te je prilika za jačanje veza unutar muslimanske zajednice.

  Ocijeni članak!