Šta je diazepam

Trenutno pregledavate Šta je diazepam
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 svibnja, 2023

Uvod

Diazepam je lijek koji pripada grupi benzodiazepina i koristi se kao anksiolitik, sedativ, mišićni relaksant i antikonvulziv. Ovaj lijek ima sedativne, hipnotičke, anksiolitičke, antikonvulzivne, relaksirajuće mišića i amnezije svojstva. Diazepam je jedan od najčešće propisivanih lijekova za liječenje anksioznosti, nesanice, epilepsije, mišićnih grčeva i alkoholne apstinencije.

Način djelovanja

Diazepam djeluje na središnji živčani sustav povećavajući aktivnost neurotransmitera GABA (gama-aminobuterna kiselina) u mozgu. GABA je inhibicijski neurotransmiter koji smanjuje aktivnost živčanih stanica u mozgu. Povećanje razine GABA u mozgu rezultira sedacijom, umirenjem anksioznosti, opuštanjem mišića i smanjenjem rizika od napadaja.

Indikacije

Diazepam se koristi za liječenje različitih medicinskih stanja. Najčešće indikacije uključuju anksioznost, nesanicu, epilepsiju, mišićne grčeve, alkoholnu apstinenciju i prijeoperativnu sedaciju. Također se može koristiti kao adjuvantna terapija u liječenju akutnog alkoholnog mamurluka i delirija tremensa.

Doziranje i način primjene

Doziranje diazepama ovisi o stanju pacijenta i njegovom odgovoru na terapiju. Liječnik će propisati odgovarajuću dozu i raspored primjene. Diazepam se može uzimati oralno, intravenski, intramuskularno ili rektalno, ovisno o indikaciji i hitnosti terapije. Važno je strogo se pridržavati uputa liječnika kako bi se postigao najbolji terapijski učinak.

Nuspojave

Kao i svaki drugi lijek, diazepam može uzrokovati nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju pospanost, umor, vrtoglavicu, slabu koordinaciju, konfuziju, smanjenu koncentraciju i depresiju. Rijetke, ali ozbiljnije nuspojave uključuju alergijske reakcije, promjene raspoloženja, halucinacije, nagle promjene raspoloženja, poteškoće s disanjem i problema s jetrom. U slučaju bilo kakvih neželjenih nuspojava, važno je odmah se obratiti liječniku.

Zaključak

Diazepam je važan lijek koji se koristi za liječenje različitih medicinskih stanja. Njegova sposobnost da smanji anksioznost, opusti mišiće i smanji rizik od napadaja čini ga izuzetno korisnim. Međutim, važno je koristiti diazepam samo uz recept i pod nadzorom liječnika, kako bi se izbjegle moguće nuspojave i ovisnost o lijeku.

  Ocijeni članak!