Šta je hepatitis B i kako se leči

Trenutno pregledavate Šta je hepatitis B i kako se leči
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 lipnja, 2023

Uzroci i simptomi hepatitisa B

Hepatitis B je virusna infekcija jetre koju uzrokuje hepatitis B virus (HBV). Ova bolest se prenosi kontaktom sa zaraženom krvlju, seksualnim odnosom sa zaraženom osobom ili vertikalnim prenosom sa majke na dijete tokom porođaja. Simptomi hepatitisa B uključuju umor, mučninu, gubitak apetita, žuticu i bol u trbuhu.

Dijagnoza hepatitisa B

Dijagnoza hepatitisa B se vrši uzimanjem krvi i testiranjem prisustva HBV antigena i antitela. Takođe se može uraditi ultrazvuk jetre i biopsija jetre kako bi se procenila funkcija jetre i stepen oštećenja.

Lečenje hepatitisa B

Lečenje hepatitisa B zavisi od stadijuma bolesti. U akutnoj fazi, pacijenti obično dobijaju simptomatsku terapiju koja uključuje odmor, dovoljno tečnosti i ishranu bogatu nutrijentima. U težim slučajevima, može biti potrebna hospitalizacija.
U slučaju hroničnog hepatitisa B, lečenje se fokusira na suzbijanje virusa i održavanje funkcije jetre. To se postiže primenom antivirusnih lekova kao što su interferoni i nukleozidni/nukleotidni analozi. U nekim slučajevima, može biti potrebna transplantacija jetre.

Prevencija hepatitisa B

Najefikasniji način prevencije hepatitisa B je vakcinacija. Vakcina protiv hepatitisa B je dostupna i preporučuje se svima, naročito osobama koje su izložene riziku od infekcije. Takođe je važno koristiti zaštitne mere prilikom seksualnog odnosa i izbegavati deljenje igala ili drugih oštrih predmeta sa zaraženim osobama.

Zaključak

Hepatitis B je ozbiljna bolest jetre koja se može preneti putem zaražene krvi, seksualnim odnosom ili sa majke na dijete. Dijagnoza se postavlja testiranjem krvi, a lečenje zavisi od stadijuma bolesti. Prevencija hepatitisa B se postiže vakcinacijom i primenom zaštitnih mera.

  Ocijeni članak!