Šta je tempeh

Trenutno pregledavate Šta je tempeh
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 rujna, 2023

Kako se pravi tempeh?

Tempeh je tradicionalna indonezijska hrana koja se dobija fermentacijom soje. Da bi se napravio tempeh, soja se prvo kuva, a zatim se miješa sa posebnom vrstom gljivica koje se nazivaju Rhizopus oligosporus ili Rhizopus oryzae. Ove gljivice fermentiraju soju i pretvaraju je u čvrstu teksturu. Nakon fermentacije, soja se oblikuje u pločice ili blokove koji se mogu koristiti u raznim jelima.

Nutritivna vrijednost tempeha

Tempeh je nutritivno bogat proizvod koji pruža mnoge koristi za zdravlje. On je izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala. Tempeh je također bogat željezom, kalcijem, magnezijem i fosforom. Osim toga, tempeh sadrži probiotike koji su dobri za probavni sistem.

Kako se koristi tempeh u kuhinji?

Tempeh je veoma svestrana namirnica i može se koristiti na različite načine u kuhinji. On se može peći, pržiti, kuvati ili dodavati u razna jela poput variva, umaka, salata ili burgera. Tempeh ima specifičan orašasti okus i čvrstu teksturu koja ga čini odličnom zamjenom za meso u vegetarijanskim i veganskim jelima. Također se može marinirati kako bi se poboljšao njegov ukus i aroma.

Zdravstvene prednosti tempeha

Konzumiranje tempeha može imati brojne zdravstvene prednosti. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i vlakana, tempeh može pomoći u održavanju zdrave težine i regulaciji probave. Također, tempeh može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšanju zdravlja kostiju i regulaciji šećera u krvi. Osim toga, tempeh može pružiti antioksidativnu zaštitu i podržati zdravlje mozga i imunološkog sistema.

Tempeh kao izvor probiotika

Tempeh je jedan od rijetkih biljnih izvora probiotika. Probiotici su korisne bakterije koje poboljšavaju zdravlje probavnog sistema. Konzumiranje tempeha može pomoći u održavanju ravnoteže crijevne flore i podržati zdravu probavu.

Zaključak

Tempeh je fermentirani sojin proizvod koji se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. On je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, te pruža mnoge zdravstvene prednosti. Tempeh se može koristiti na različite načine u kuhinji i predstavlja odličnu alternativu za meso u vegetarijanskim i veganskim jelima. Konzumiranje tempeha može imati pozitivan uticaj na zdravlje probavnog sistema, srca, kostiju, šećera u krvi i imunološkog sistema.

  Ocijeni članak!