Šta je VPN

Trenutno pregledavate Šta je VPN
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 listopada, 2023

1. Kako funkcioniše VPN?


Virtuelna privatna mreža (VPN) je tehnologija koja omogućava sigurnu i privatnu komunikaciju putem javne mreže poput interneta. Ona stvara enkriptovanu vezu između korisnika i internet resursa koje koristi, štiteći podatke od neovlašćenog pristupa. VPN tehnologija se sastoji od dve glavne komponente: VPN klijenta i VPN servera. Klijent je softver instaliran na uređaju korisnika, dok je server računar ili mrežni uređaj koji omogućava pristup internetu.

2. Zašto koristiti VPN?

Postoji nekoliko razloga za korištenje VPN-a. Prvo, VPN omogućava sigurnu komunikaciju, štiteći vaše podatke od hakera, špijunaže i cenzure. Također, VPN vam omogućava da zaobiđete geografske restrikcije i pristupite sadržaju koji je inače nedostupan u vašoj zemlji. Osim toga, VPN vam omogućava da anonimno pregledate internet, skrivajući vašu IP adresu i identitet.

3. Kako odabrati VPN pružatelja?

Kada birate VPN pružatelja, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, provjerite da li pružatelj ima dobru reputaciju u zaštiti privatnosti korisnika. Također, provjerite brzinu veze koju pružaju, jer spor VPN može usporiti vašu internet vezu. Također, provjerite da li pružaju podršku za različite uređaje i operativne sisteme koje koristite. Na kraju, uzimajte u obzir cijenu, ali imajte na umu da je sigurnost i privatnost važnija od cijene.

4. Kako koristiti VPN?

Korištenje VPN-a je relativno jednostavno. Prvo, trebate se pretplatiti na VPN uslugu i preuzeti odgovarajući softver ili aplikaciju za svoj uređaj. Zatim se prijavite sa svojim korisničkim podacima i odaberite server iz liste dostupnih lokacija. Nakon toga, aktivirajte VPN povezivanje i vaša internet veza će biti sigurna i privatna. Možete provjeriti da li je VPN uspješno povezan tako što ćete provjeriti svoju IP adresu i lokaciju.

  Ocijeni članak!