Šta je Xbox One

Trenutno pregledavate Šta je Xbox One
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 lipnja, 2023

Povijest Xbox One konzole

Xbox One je igračka konzola koju je razvila i proizvela Microsoft Corporation. Predstavljena je 2013. godine kao nasljednik originalnog Xboxa. Ova konzola je deo osme generacije igračkih konzola i direktni konkurent Playstationu 4.

Tehničke specifikacije

Xbox One ima snažan hardver koji omogućava visokokvalitetno igranje. Ima 8-jezgreni AMD procesor, 8 GB RAM memorije i grafički procesor sa 12 računalnih jedinica. Također ima Blu-ray optički pogon koji omogućava reprodukciju Blu-ray diskova i DVD-ova.

Online funkcionalnosti

Xbox One ima napredne online funkcionalnosti koje omogućavaju korisnicima da se povežu s drugim igračima širom svijeta. Korisnici mogu igrati multiplayer igre putem Xbox Live servisa, razgovarati s prijateljima putem glasovnog i video chata, i pristupiti različitim streaming servisima kao što su Netflix i Hulu.

Igre i ekskluzive

Xbox One ima bogatu biblioteku igara koje su dostupne korisnicima. Tu su popularne franšize kao što su Halo, Forza Motorsport i Gears of War. Također, Xbox One ima i ekskluzivne naslove koji nisu dostupni na drugim platformama, kao što su Sunset Overdrive i Sea of Thieves.

Poboljšanja sa Xbox One X

2017. godine, Microsoft je predstavio Xbox One X, nadograđenu verziju originalnog Xbox Onea. Xbox One X ima snažniji hardver i omogućava igranje igara u 4K rezoluciji. Ova konzola također podržava HDR (High Dynamic Range) tehnologiju, koja pruža bolje vizualno iskustvo.

Zaključak

Xbox One je popularna igračka konzola koja nudi veliki izbor igara i online funkcionalnosti. Sa snažnim hardverom i ekskluzivnim naslovima, Xbox One je privukao veliki broj igrača širom svijeta. Uz nadogradnju Xbox One X, korisnici mogu doživjeti još bolje vizualno iskustvo i performanse prilikom igranja igara.

  Ocijeni članak!