Šta je xDrive

Trenutno pregledavate Šta je xDrive
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 srpnja, 2023

BMW xDrive – Napredni pogon na sve točkove

BMW xDrive je tehnologija naprednog pogona na sve točkove koja se koristi u vozilima BMW-a. Ova tehnologija omogućava automobilu da ravnomjerno raspodjeli snagu motora na sve točkove, pružajući time veću stabilnost i bolje upravljanje u različitim uvjetima vožnje.

Kako funkcioniše xDrive

BMW xDrive koristi inteligentni sistem raspodjele snage koji neprestano prati uslove na cesti i automatski prilagođava raspodjelu snage između prednje i zadnje osovine. Kada se detektira gubitak prianjanja na jednoj od osovina, xDrive trenutno prenosi više snage na drugu osovinu kako bi se održala optimalna trakcija.

Prednosti xDrive sistema

Primenom xDrive sistema, BMW vozila postižu bolje performanse, veću stabilnost i sigurnost u vožnji. Osim toga, xDrive omogućava veću vuču na svim vrstama podloge, uključujući i klizave površine kao što su snijeg, led ili mokar asfalt. Takođe, xDrive pruža veću preciznost i bolje upravljanje u krivinama, što vožnju čini ugodnijom i sigurnijom.

Primjena xDrive tehnologije

xDrive tehnologija se primjenjuje na različitim modelima BMW vozila, uključujući limuzine, karavane, SUV-ove i sportske automobile. Od osnivanja 2003. godine, xDrive je postao standardna oprema na mnogim modelima BMW-a, a njegova popularnost i široka primjena nastavlja rasti iz godine u godinu.

Zaključak

BMW xDrive je napredna tehnologija pogona na sve točkove koja pruža veću stabilnost, bolje upravljanje i sigurnost u vožnji. Ova tehnologija je postala prepoznatljiva karakteristika BMW vozila i doprinosi njihovoj reputaciji kvalitete i performansi.

  Ocijeni članak!