Šta je zikr i kako se uči

Trenutno pregledavate Šta je zikr i kako se uči
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 srpnja, 2023

Šta je zikr?

Zikr je duhovna praksa koja se koristi u islamskoj tradiciji kao način da se povežemo sa Bogom. To je ponavljanje i prisjećanje na Božje ime ili atribut, često uz upotrebu brojanice ili ritmičkog ponavljanja. Zikr je središnji element u muslimanskom duhovnom životu i ima mnoge različite oblike i tehnike.

Kako se uči zikr?

Učenje zikra može se odvijati na različite načine. Jedan od najčešćih načina je ponavljanje Božjeg imena ili atributa u tišini ili naglas. Ovo ponavljanje može biti ritmičko, koristeći brojanicu ili prste za praćenje ponavljanja. Postoji i praksa grupnog zikra, gdje se zajednica okuplja da zajedno ponavlja Božje ime ili atribut.

Zikr također može biti kombinovan sa disanjem i meditacijom kako bi se postigla dublja koncentracija i povezanost sa Bogom. Mnogi muslimani prakticiraju zikr kao sredstvo za postizanje unutarnjeg mira, duhovnog rasta i približavanja Bogu.

Koristi zikra

Praksa zikra ima mnoge koristi. To može pomoći u smirivanju uma, smanjenju stresa i tjeskobe, te povećanju svjesnosti o prisutnosti Boga. Zikr također može pomoći u jačanju duhovne veze i razvijanju unutarnjeg mira.

Zikr se uči i prakticira u mnogim islamskim tradicijama i školama misli. Različite škole imaju svoje specifične tehnike i pristupe zikru, ali svi imaju zajednički cilj – povezivanje sa Božjom prisutnošću i postizanje duhovnog blagostanja.

Zaključak

Zikr je važan aspekt muslimanskog duhovnog života i prakticira se kao način povezivanja sa Bogom. Kroz ponavljanje Božjeg imena ili atributa, muslimani nastoje postići unutarnji mir, duhovni rast i približavanje Bogu. Praksa zikra može imati mnoge koristi za pojedinca, uključujući smirivanje uma, smanjenje stresa i jačanje duhovne veze.

  Ocijeni članak!