Šta su miomi i koliko su opasni

Trenutno pregledavate Šta su miomi i koliko su opasni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 srpnja, 2023

Šta su miomi?


Miomi, također poznati kao fibroidi, su benigni tumori koji se obično javljaju u materici. Oni su često prisutni kod žena reproduktivne dobi i najčešći su tip tumora u ženskom reproduktivnom sustavu. Miomi se sastoje od glatkih mišićnih stanica i vezivnog tkiva.

Kako se miomi formiraju?

Tačan uzrok formiranja mioma još uvijek nije poznat. Međutim, smatra se da hormonske promjene, posebno povećana razina estrogena, igraju važnu ulogu u njihovom razvoju. Genetski faktori, pretilost i rasa također mogu povećati rizik od razvoja mioma.

Simptomi mioma

Većina žena s miomima ne pokazuje nikakve simptome. Međutim, kod nekih žena miomi mogu uzrokovati simptome kao što su obilne i produžene menstruacije, bol u donjem dijelu trbuha, pritisak ili nelagoda u zdjelici, bol tijekom seksualnog odnosa i često mokrenje.

Koliko su miomi opasni?

Većina mioma je benigna i ne predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju. Međutim, kod nekih žena miomi mogu uzrokovati komplikacije poput anemije zbog obilnog krvarenja, poteškoća u zatrudnjivanju, pobačaja ili prijevremenog porođaja. Rijetko, miomi mogu postati maligni, ali ti slučajevi su izuzetno rijetki.

Dijagnoza i liječenje

Miomi se obično dijagnosticiraju tijekom ginekološkog pregleda ili ultrazvuka. U većini slučajeva, liječenje mioma nije potrebno ako ne uzrokuju simptome ili komplikacije. Međutim, ako su simptomi prisutni ili ako je veličina mioma velika, mogu se preporučiti različite opcije liječenja, uključujući lijekove, minimalno invazivne postupke ili kirurški zahvat.

Miomi su česta pojava kod žena i većina njih nije opasna. Međutim, važno je redovito posjećivati ginekologa i pratiti stanje mioma kako bi se izbjegle eventualne komplikacije.

  Ocijeni članak!