Šta znači ‘Z’ na ruskim tenkovima

Trenutno pregledavate Šta znači ‘Z’ na ruskim tenkovima
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 svibnja, 2023

Povijest oznake Z na ruskim tenkovima

Na ruskim tenkovima, oznaka ‘Z’ ima značajnu povijest i simboliku. Ova oznaka se koristila na mnogim modelima tenkova od raznih proizvođača. Prvi puta se pojavila tijekom Drugog svjetskog rata i od tada je postala prepoznatljiva oznaka ruskog oklopnog vojnog vozila.

Značenje oznake Z

Postoji nekoliko teorija o značenju oznake ‘Z’ na ruskim tenkovima. Jedna od najčešćih teorija je da ‘Z’ predstavlja prvo slovo riječi ‘zashchita’, što na ruskom jeziku znači ‘zaštita’. Ova teorija sugerira da se oznaka koristi kako bi označila da je tenk posebno zaštićen i ima visoku razinu oklopa. Druga teorija je da ‘Z’ označava ‘zavod’, što znači ‘tvornica’ na ruskom jeziku. Prema ovoj teoriji, oznaka bi mogla označavati proizvođača tenka ili tvornicu u kojoj je tenk proizveden.

Primjena oznake Z

Oznaka ‘Z’ je bila korištena na raznim modelima ruskih tenkova tijekom povijesti. Među najpoznatijim modelima s ovom oznakom su T-34 i T-72. T-34 je bio izuzetno uspješan tenk koji se koristio tijekom Drugog svjetskog rata, dok je T-72 bio popularan tenk tijekom Hladnog rata. Oznaka ‘Z’ se nalazi na bočnim stranama tenka i često je vidljiva na fotografijama i snimkama.

Simbolika oznake Z

Oznaka ‘Z’ na ruskim tenkovima ima i određenu simboliku. Ona predstavlja snagu, zaštitu i moć ruskog oklopnog vojnog vozila. Ova oznaka je postala prepoznatljiva i simbol ruske vojne tehnologije. Također, oznaka ‘Z’ je postala popularna među kolekcionarima i entuzijastima vojne tehnike koji cijene povijesnu vrijednost i izgled ruskih tenkova.

  Ocijeni članak!