Što je BIC broj

Trenutno pregledavate Što je BIC broj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 rujna, 2023

Uloga BIC broja

BIC broj, također poznat kao međunarodni identifikacijski kod, je jedinstveni kod koji se koristi za identifikaciju financijskih i nefinancijskih institucija diljem svijeta. Ovaj kod je vrlo važan za međunarodne transakcije jer omogućuje brzo i precizno prepoznavanje institucija koje su uključene u prijenos novca, razmjenu poruka ili druge financijske aktivnosti.

Struktura BIC broja

BIC broj se sastoji od osam ili jedanaest znakova. Prvih šest znakova predstavlja identifikaciju institucije, dok su sljedeći dvoznamenkasti brojevi opcionalni i predstavljaju lokaciju institucije. Posljednji troznamenkasti broj, ako postoji, predstavlja odjeljenje institucije.

Kako dobiti BIC broj

BIC broj dodjeljuje i održava Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Ova organizacija je odgovorna za standardizaciju i promociju sigurne i učinkovite komunikacije između financijskih institucija. Da bi dobila BIC broj, institucija mora zadovoljiti određene kriterije i postupiti prema pravilima i propisima koje je postavila SWIFT.

Korištenje BIC broja

BIC broj se koristi u različitim financijskim transakcijama, uključujući međunarodne prijenose novca, plaćanja, razmjenu poruka između institucija i identifikaciju institucija u financijskim izvještajima. Također se koristi za identifikaciju institucija u SWIFT mreži, koja omogućuje sigurnu i brzu razmjenu financijskih informacija između banaka i drugih financijskih institucija.

Zaključak

BIC broj je ključni element u međunarodnom financijskom sustavu. Omogućuje precizno i jednoznačno identificiranje institucija u financijskim transakcijama diljem svijeta. Bez BIC broja, međunarodne transakcije bi bile znatno otežane i sporije. Stoga je važno da financijske institucije imaju svoj BIC broj i pravilno ga koriste u svojim aktivnostima.

  Ocijeni članak!