Što je BIC SWIFT

Trenutno pregledavate Što je BIC SWIFT
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 kolovoza, 2023

Uvod

BIC SWIFT (Bank Identifier Code – Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je međunarodni standard za identifikaciju financijskih institucija. Ovaj kod se koristi za jedinstveno označavanje banaka i drugih financijskih organizacija širom svijeta. BIC SWIFT kodovi su ključni za brzu i sigurnu razmjenu financijskih poruka između različitih banaka i institucija.

Kako funkcionira BIC SWIFT?

BIC SWIFT kod se sastoji od 8 ili 11 znakova. Prvih 4 znaka predstavljaju oznaku financijske institucije (banku ili organizaciju), sljedeća 2 znaka predstavljaju oznaku države, a posljednji 2 ili 5 znakova predstavljaju oznaku mjesta. Ako kod sadrži 8 znakova, to znači da se radi o glavnoj poslovnoj jedinici financijske institucije, dok kodovi sa 11 znakova označavaju specifične podružnice ili odjeljenja unutar institucije.

Zašto je BIC SWIFT važan?

BIC SWIFT kodovi su ključni za međunarodne novčane transakcije, posebno za prijenos sredstava između različitih država. Oni omogućuju precizno identificiranje financijskih institucija i osiguravaju da se sredstva preusmjere na pravu destinaciju. BIC SWIFT kodovi također olakšavaju provjeru i praćenje transakcija te pomažu u sprečavanju prijevara.

Kako pronaći BIC SWIFT kod?

BIC SWIFT kodovi se obično mogu pronaći na internetskim stranicama financijskih institucija, u njihovim filijalama ili na izvadcima iz bankovnih računa. Također, postoji nekoliko online baza podataka koje omogućuju pretraživanje BIC SWIFT kodova banaka diljem svijeta. Važno je napomenuti da se BIC SWIFT kodovi mogu mijenjati tijekom vremena, stoga je važno uvijek provjeriti ažurirane informacije prije izvršavanja međunarodnih transakcija.

Zaključak

BIC SWIFT je standard za identifikaciju financijskih institucija koji omogućuje brzu i sigurnu razmjenu financijskih poruka između banaka i institucija diljem svijeta. Njegova važnost leži u olakšavanju međunarodnih novčanih transakcija i osiguravanju da se sredstva preusmjere na pravu destinaciju. Pronalaženje BIC SWIFT koda je ključno pri izvršavanju međunarodnih transakcija, a informacije treba redovito provjeravati kako bi se osigurala točnost i ažuriranost podataka.

  Ocijeni članak!