Što je biljna uš?

Trenutno pregledavate Što je biljna uš?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 kolovoza, 2023

Opis biljne uši

Biljna uš (lat. Aphidoidea) je mala, meka i sisajuća vrsta kukca koja se hrani biljnim sokom. Iako se često naziva uš, ona nije prava uš, već parazitski organizam koji može nanijeti štetu biljkama. Biljne uši su vrlo rasprostranjene i mogu se naći na različitim biljkama, uključujući povrće, voće, cvijeće i drveće.

Izgled i životni ciklus

Biljne uši su obično duge samo nekoliko milimetara i imaju ovalno tijelo. Njihova boja može biti zelena, smeđa, crna ili žuta, ovisno o vrsti i stadiju razvoja. Većina biljnih uši ima par krila koje koriste za kratke letove. Ženke biljnih uši mogu se razmnožavati partenogenezo, što znači da mogu proizvesti potomstvo bez oplodnje mužjaka.

Utjecaj na biljke

Biljne uši se hrane biljnim sokom, što može uzrokovati razne probleme biljkama. One mogu ostaviti tragove na lišću u obliku mrlja, uvijanja ili isušivanja biljnih tkiva. Također, ispuštaju ljepljivu tvar, poznatu kao medna rosa, koja može privući druge štetnike poput mrava. Biljne uši također mogu prenositi razne bolesti biljkama, kao što su virusi i gljivice.

Suzbijanje biljnih uši

Postoji nekoliko načina suzbijanja biljnih uši. Jedan od njih je uporaba prirodnih neprijatelja biljnih uši, poput bubamara i osa. Također se mogu koristiti i insekticidi, ali se preporučuje pažljivo odabrati prikladne proizvode koji neće štetiti korisnim organizmima i okolišu. Redovito pregledavanje biljaka i uklanjanje zaraženih dijelova također može pomoći u suzbijanju biljnih uši.

Zaključak

Biljne uši su parazitski kukci koji mogu nanijeti štetu biljkama. Njihovim suzbijanjem može se očuvati zdravlje biljaka i pomoći u održavanju ravnoteže u vrtu ili poljoprivrednom području.

  Ocijeni članak!