Što je Business Intelligence

Trenutno pregledavate Što je Business Intelligence
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 kolovoza, 2023

Definicija Business Intelligence

Poslovna inteligencija (engl. Business Intelligence) je skup tehnika, alata i procesa koji omogućuju organizacijama da prikupe, analiziraju i pretvore sirove podatke u korisne informacije. Ova informacija se koristi za donošenje informiranih poslovnih odluka i identifikaciju trendova i prilika u poslovanju.

Zašto je Business Intelligence važan?

Business Intelligence igra ključnu ulogu u modernom poslovanju jer pomaže organizacijama da razumiju svoje procese, identificiraju slabosti i prilagode strategije. Kroz analizu podataka, Business Intelligence omogućuje donošenje brzih i preciznih odluka, što dovodi do povećanja konkurentske prednosti i uspjeha na tržištu.

Kako funkcionira Business Intelligence?

Business Intelligence proces uključuje prikupljanje podataka iz različitih izvora, njihovu transformaciju u korisne informacije, te vizualizaciju i distribuciju tih informacija korisnicima. Ovaj proces uključuje i upotrebu različitih tehnologija kao što su baze podataka, alati za analizu podataka i izvještavanje, te poslovna analitika.

Primjene Business Intelligence-a

Business Intelligence se primjenjuje u različitim industrijama i funkcionalnim područjima. Neki od primjera uključuju analizu prodaje i marketinga, upravljanje zalihama i lanca opskrbe, financijsko izvještavanje i planiranje, te upravljanje odnosima s korisnicima. Kroz ove primjene, organizacije mogu dobiti dublji uvid u svoje poslovanje i optimizirati svoje procese.

Buducnost Business Intelligence-a

S razvojem tehnologija kao što su umjetna inteligencija, strojno učenje i analitika velikih podataka, Business Intelligence će nastaviti evoluirati i pružati sve naprednije mogućnosti. Organizacije će moći iskoristiti ove tehnologije za predviđanje trendova, automatizaciju procesa i poboljšanje donošenja odluka. Business Intelligence će također postati sveprisutna praksa u poslovanju, jer će organizacije sve više prepoznavati njegovu vrijednost i važnost za uspjeh na tržištu.

  Ocijeni članak!