Što je daltonizam?

Trenutno pregledavate Što je daltonizam?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 prosinca, 2023

Tipovi daltonizma

Daltonizam je genetski uvjetovani poremećaj vida koji uzrokuje smanjenu sposobnost razlikovanja boja. Postoje tri glavna tipa daltonizma: protanopija, deuteranopija i tritanopija.

Uzroci daltonizma

Daltonizam je posljedica promjena ili mutacija gena odgovornih za percepciju boja. Najčešći uzrok daltonizma je nasljednost, odnosno prenošenje genetske mutacije sa roditelja na dijete.

Simptomi daltonizma

Osobe s daltonizmom često imaju poteškoća u razlikovanju određenih boja, posebno crvene i zelene. Simptomi daltonizma mogu varirati ovisno o tipu daltonizma, ali uključuju smanjenu sposobnost razlikovanja boja, zamagljen vid i poteškoće u prepoznavanju nijansi.

Utjecaj daltonizma na svakodnevni život

Daltonizam može imati značajan utjecaj na svakodnevni život osobe. Osobe s daltonizmom mogu imati poteškoća u obavljanju određenih zadataka koji zahtijevaju razlikovanje boja, poput vožnje, rada s elektroničkim uređajima ili odabira odjeće.

Testiranje daltonizma

Postoje različite metode za testiranje daltonizma, uključujući Ishihara test, Farnsworth-Munsell 100 Hue Test i anomaloskopiju. Ovi testovi omogućuju stručnjacima da utvrde vrstu i stupanj daltonizma kod pacijenta.

Prevencija i liječenje daltonizma

Nažalost, trenutno ne postoji poznat način za prevenciju ili liječenje daltonizma. Međutim, postoje naočale i kontaktne leće koje mogu poboljšati percepciju boja kod nekih osoba s daltonizmom. Također, obrazovne prilagodbe mogu biti korisne za osobe s daltonizmom kako bi im se olakšalo obavljanje svakodnevnih zadataka.

Zaključak

Daltonizam je genetski uvjetovani poremećaj vida koji uzrokuje smanjenu sposobnost razlikovanja boja. Osobe s daltonizmom imaju poteškoća u razlikovanju određenih boja, posebno crvene i zelene. Daltonizam može imati utjecaj na svakodnevni život osobe, ali postoje načini za poboljšanje percepcije boja i olakšavanje obavljanja svakodnevnih zadataka.

  Ocijeni članak!