Što je debitna kartica

Trenutno pregledavate Što je debitna kartica
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 srpnja, 2024

Kako funkcionira debitna kartica?

Debitna kartica je vrsta bankovne kartice koja omogućuje korisnicima da direktno pristupe sredstvima na svom bankovnom računu. Kada se koristi debitna kartica za plaćanje, iznos se odmah oduzima s računa korisnika. Ovo je glavna razlika između debitnih kartica i kreditnih kartica, koje omogućuju korisnicima da troše novac koji im nije trenutno dostupan.

Vrste debitnih kartica

Postoje različite vrste debitnih kartica koje nude različite usluge. Najčešće vrste su standardne debitne kartice koje su povezane s tekućim računom korisnika. Osim toga, postoje i prepaid debitne kartice koje se mogu napuniti s određenim iznosom novca prije korištenja. Također postoje i debitne kartice koje su vezane uz određene usluge ili prodavače.

Prednosti i sigurnost debitnih kartica

Debitne kartice pružaju mnoge prednosti korisnicima. Omogućuju jednostavan i brz pristup sredstvima na računu bez potrebe za nošenjem gotovine. Također omogućuju praćenje i kontrolu troškova putem bankovnih izvoda. Debitne kartice također pružaju sigurnost jer korisnici ne moraju otkrivati svoje bankovne račune ili podatke prilikom plaćanja.

Kako dobiti debitnu karticu?

Da biste dobili debitnu karticu, potrebno je otvoriti bankovni račun kod odabrane banke. Nakon otvaranja računa, banka će izdati debitnu karticu koju korisnik može koristiti za plaćanje i povlačenje gotovine. Dostupnost i uvjeti za dobivanje debitne kartice mogu se razlikovati ovisno o banci i vrsti računa koju korisnik otvara.

Popularne debitne kartice

Među popularnim debitnim karticama spadaju Visa debitna kartica, Mastercard debitna kartica i American Express debitna kartica. Ove kartice su prihvaćene na mnogim prodajnim mjestima diljem svijeta i omogućuju korisnicima da troše sredstva s računa na kojem se nalazi novac.

  Ocijeni članak!