Što je El Niño?

Trenutno pregledavate Što je El Niño?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 travnja, 2023

Povijest otkrića

El Niño je klimatska pojava koja je prvi put dokumentirana u 19. stoljeću. Naziv potječe od španjolskog izraza koji znači ‘Dijete Isusa’ i odnosi se na pojavu koja se obično događa oko Božića u Peruu i Ekvadoru. Prva znanstvena istraživanja o El Niñu provedena su u 20. stoljeću, a danas je dobro poznata i proučavana diljem svijeta.

Definicija

El Niño je fenomen koji se javlja kada se površinske temperature Tihog oceana u ekvatorskom području povećaju iznad uobičajenih vrijednosti. To rezultira promjenama u atmosferskim cirkulacijama, oborinama i temperaturama diljem svijeta. El Niño može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina i ima značajan utjecaj na klimu i okoliš.

Uzroci

El Niño se događa zbog interakcije između atmosfere i oceana. U normalnim uvjetima, snažni vjetrovi pušu s istoka prema zapadu duž ekvatora, gurajući toplo površinsku vodu prema zapadu. Međutim, tijekom El Niña, ti vjetrovi slabe ili mijenjaju smjer, što dovodi do akumulacije tople vode na istočnoj strani Tihog oceana.

Utjecaj na vrijeme

El Niño ima globalni utjecaj na klimu i vremenske uvjete. U nekim dijelovima svijeta, kao što su Sjeverna i Južna Amerika, El Niño može uzrokovati ekstremne oborine, poplave i suše. Također može utjecati na morske struje, riblji fond i poljoprivrednu proizvodnju. Utjecaj El Niña može se osjetiti i na udaljenim područjima poput Europe i Azije.

Klimatske promjene

El Niño je jedan od faktora koji može utjecati na klimatske promjene. Njegovi ciklusi i intenzitet mogu varirati, ali neka istraživanja sugeriraju da se El Niño može pojačati zbog globalnog zagrijavanja. To može dovesti do češćih i intenzivnijih El Niñovih događaja u budućnosti.

Posljedice

Posljedice El Niña mogu biti ozbiljne i dugotrajne. Uzrokuje promjene u ekosustavima, poljoprivredi, vodnim resursima i ekonomiji. Osim toga, El Niño može imati i socijalne i zdravstvene posljedice, uključujući glad, bolesti i migracije stanovništva.

Praćenje i predviđanje

Znanstvenici prate i proučavaju El Niño kako bi bolje razumjeli njegove uzroke i posljedice. Koriste se različiti instrumenti, sateliti i modeli kako bi se predvidjeli El Niñovi ciklusi i njihov utjecaj na klimu. Ova predviđanja mogu pomoći u upravljanju i minimiziranju negativnih posljedica koje El Niño može imati na društvo i okoliš.

  Ocijeni članak!